Svijet
0

Hadž počinje u ponedjeljak, u Meku stiglo 1,6 miliona muslimana

FENA
Više od 1,6 miliona muslimana iz cijelog svijeta i stotine hiljada Saudijaca prepremaju se u nedjelju za hadž, hodočašće koje počinje u ponedjeljak u Meki.

Saudijske vlasti poduzele su goleme mjere kako bi jamčile sigurnost i izbjegle ponavljanje tragičnih ljudskih meteža izazvanih panikom, poput onih kada su 2006. godine poginule 364 osoba, a 2004. godine njih 251, javio je AFP.

Najteža nesreća dogodila se u julu 1990. u Mini kada se 1426 hodočasnika, uglavnom azijskog porijekla, ugušilo u tunelu, vjerojatno zbog kvara na sistemu za ventilaciju.

Saudijski ministar unutarnjih poslova princ Nayef Ben Abdel Aziz, predsjednik visoke komisije za hadž, nadgledao je pripreme za hodočašće.

"Saudijska Arabija mobilizirala je sve svoje sigurnosne snage kako bi hadž prošao bez incidenata. Ne očekujemo nikakvih većih problema", rekao je Aziz.

Za pomoć hodočasnicima ukupno je angažirano 11 hiljada medicinskih radnika u 21 bolnici i 145 priručnih pokretnih ambulanti u Meki, Mini i na brdu Arafat, u kojima je pripremljeno 4200 bolničkih kreveta.

Saudijski kralj Abdullah II pozvao je iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada da učestvuje na hodočašću, a njegov se dolazak očekuje u nedjelju navečer. To bi bilo prvo učešće jednog šefa iranske države na hadžu.

Više od 2,4 miliona vjernika, među kojima više od 1,6 miliona iz inozemstva učestvovalo je prošle godine na hadžu.