Svijet
0

Hadley: SAD očekuje konstruktivan dijalog sa Rusijom

FENA
Sjedinjene Američke Države očekuju konstruktivne razgovore s Rusijom o problemima vezanim za rješavanje statusa Kosova i raspoređivanje protivraketnog štita, rekao je u srijedu savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Stephen Hadley.

"Već smo prilično diskutirali o Kosovu. To će biti jedan od problema o kojem će biti raspravljano u četvrtak za ručkom lidera G-8", rekao je Hadley posredstvom video-linka iz Heilingendamma, navodi se u transkriptu koji je objavila Bijela kuća.

"Mislim da Ahtisaarijev prijedlog predstavlja plan koji međunarodna zajednica podržava kao put naprijed. U toku je proces u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kako bi se načinila rezolucija koja bi taj plan gurnula naprijed ka nečemu što je nazvano nadgledana nezavisnost Kosova", rekao je Hadley.

"... Srbija ima budućnost u široj Evropi, i ovo je dio tih napora", rekao je Hadley, najavljujući susret predsjednika SAD-a i Rusije u okviru Samita G8 zakazan za četvrtak.

Hadley je, također, rekao da "postoji prilično dobar konsenzus da je Ahtisaarijev plan jedini put naprijed", ali da je Rusija pokazala izvjesne rezerve o tom prijedlogu, oko čega su već vođeni razgovori državne tajnice Condoleezze Rice i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, kao i diplomata u Ujedinjenim nacijama.

"Mislim da će taj proces biti nastavljen ovdje u Heilingendammu", zaključio je Hadley.