Svijet
0

Haag: Rad na studiji o pristupu arhivima ICTY-a i ICTR-a

FENA
Rad na jednoj od ključnih studija usredotočenih na budućnost arhiva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (ICTR) započeo je u utorak u Haagu, saopćeno je iz Haškog suda.

Pod predsjedavanjem bivšeg tužioca ICTY-a i ICTR-a sudije Richarda Goldstonea, komitet stručnjaka koji provode studiju pružit će međunarodnim sudovima nezavisnu analizu toga kako se može najbolje osigurati pristup arhivima u budućnosti i razmotrit će razne lokacije gdje bi se taj materijal mogao smjestiti.

Oni će između ostalog preporučiti da li da se nastavi s uspostavljanjem jedinstvenog zajedničkog arhiva, dva odvojena arhiva ili više arhiva.

Oba međunarodna suda bi svoje mandate trebala okončati u narednim godinama i rade na uspostavljanju jasnog sistema arhiviranja koji će na najbolji način poslužiti interesima mnogih zainteresovanih strana, naročito zajednica u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, kao i međunarodne zajednice, navodi se u saopćenju.

Brojni važni elementi koji se tiču raznolikih i značajnih arhiva međunarodnih sudova bit će ocijenjeni u toj studiji, kao i način na koji se može osigurati njihova sigurnost, pristup i očuvanje. Arhivi se sastoje od jako velikog broja spisa.

Naprimjer, tužilaštva posjeduju nekoliko miliona stranica dokaznog materijala, a službe za organizaciju i podršku rada sudnica Sekretarijata čuvaju nekoliko desetaka hiljada sati snimaka postupaka u sudnicama.

Arhivi međunarodnih sudova su jedinstveno i neprocjenjivo bogatstvo za narode Ruande i bivše Jugoslavije, Ujedinjene nacije i međunarodnu zajednicu. Brojne prednosti arhiva i njihove upotrebe uključuju njihovu ulogu da poboljšaju postojeće i buduće sudske postupke, da posluže kao historijski zapis o događajima te doprinesu miru i pomirenju u regijama, dodaje se u saopćenju.

“Rad nezavisne komisije od ključnog je značaja za očuvanje naslijeđa dva međunarodna suda i za žrtve, kao i za budućnost međunarodnog pravosuđa,” izjavio je sudija Goldstone.

Komisija, pod zvaničnim nazivom Savjetodavna komisija za arhive međunarodnih sudova UN-a za bivšu Jugoslaviju i Ruandu (ACA), svoj prvi provizorni izvještaj trebala bi da podnese sekretarima međunarodnih sudova u prvoj četvrtini 2008. godine. Prije toga, članovi komsije posjetit će sve regije na koje se studija odnosi kako bi obavili konsultacije s vladama i civilnim društvom te se susreli s relevantnim međunarodnim nevladinim organizacijama.

Studiju provodi tim međunarodno priznatih stručnjaka iz oblasti arhiviranja i prava. Tim koji će se konkretno baviti arhivom ICTY-a čine profesor dr. Eric Ketelaar, bivši arhivist nacionalnog arhiva Holandije, i Cecile Aptel, koja je nekada radila i u ICTY-u i u ICTR-u.

U timu koji se odnosi na ICTR bit će profesor dr. Saliou Mbaye, bivši arhivist Nacionalnog arhiva Senegala, i sudija M. Chande Othman, sudija na Višem sudu Tanzanije, bivši tužilac u administraciji UN-a na Istočnom Timoru i bivši šef Odjela za krivično gonjenje u ICTR-u.

Izradu studije su u ime Memđunarodnih sudova naručila dvojica sekretara, Adama Dieng, sekretar ICTR-a, i Hans Holthuis, sekretar ICTY-a.