Kavran
0

Haag provjerava Karadžićevu optužnicu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tužilaštvo Haškog tribunala provjerava da li optužnica protiv Radovana Karadžića iz 2000. godine treba da se usklađuje ili mjenja.

To je za B92 u četvrtak izjavila portparolka tužilaštva Olga Kavran, koja je objasnila da optužnica protiv Karadžića sadrži 11 tačaka.

Optužnica se provjerava jer su u međuvremenu odražana mnoga suđenja, pa tužilaštvo traži eventualne nove dokaze koji su prezentovani.

Otužnica protiv Radovana Karadžića jedna je od najtežih u Hagu, jer mu se na teret stavlja i genocid u Srebrenici i granatiranje Sarajeva.

Kavranova je podsjetila da je prva optužnica protiv Karadžića podignuta u julu 1995. godine, u novembru iste godine dopunjena je optužbom za genocid, a prije osam godina bivša haška tužiteljka Karla del Ponte objavila je optužnicu po kojoj bi trebalo da se sudi.

"Tim Tužilaštva proučava i razmatra optužnicu, koja je posljednji put izmjenjena prije osam godina, da bi vidjeli da li postoje eventualni razlozi da se ona izmjeni, odnosno uskladi sa sudskom praksom koja je u međuvremenu došla, kao i s eventualno novim dokazima koji su prikupljeni u međuvremenu", rekla je Olga Kavran.

Ona dodaje da, ukoliko se bude procjenilo da treba da se predloži izmjena optužnice, "optužnica će ponovo ići sudijama na potvrdu".