Svijet
0

Haag bez ljekarskih izvještaja o Stanišiću

FENA
Haško tužilaštvo zatražilo je da se provjeri zbog čega već dva mjeseca nije primilo ljekarske izvještaje o zdravlju optuženog Jovice Stanišića i da Sudsko vijeće izmijeni odredbe odluke o privremenom puštanju Stanišića na slobodu vezane za izvještaje o njegovom zdravlju.

Suđenje bivšem šefu Državne sigurnosti Srbije i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću u prekidu je od 16. maja zbog pogoršanog zdravstvenog stanja Stanišića. Dvojica optuženih su, prema odluci suda, 28. juna privremeno pušteni na slobodu.

Ljekari Vojno-medicinske akademije u Beogradu bili su, prema sudskoj odluci o privremenom puštanju na slobodu, dužni da redovno podnose izvještaje o Stanišićevom stanju, ljekarskim tretmanima kojima je podvrgnut, posjetama bolnici...

Tribunal je od kraja juna od dr. Dina Tarabara, zaduženog za Stanišića, dobio 10 ljekarskih izvještaja o optuženom, ali od 29. septembra više nije bilo izvještaja, navelo je tužilaštvo.

"Ne postoji ništa što je moglo da nagovijesti da ta obaveza više ne postoji. Naprotiv, jasno je da Sudsko vijeće i dalje očekuje redovne izvještaje ljekara zaduženih za liječenje optuženog na VMA", navelo je tužilaštvo.

Nedostatak ljekarskih izvještaja mogao bi da znači da Stanišić nije primljen na VMA poslije 29. septembra, ali ljekari bi, u tom slučaju, bili dužni da obavijeste Tribunal o eventualnom ljekarskom timu koji liječi optuženog van te bolnice, navedeno je u tekstu dostavljenom Tanjugu.

"Ukoliko je, međutim, optuženi primljen u bolnicu poslije 29. septembra, dr. Tarabar je zanemario svoju dužnost da o tome obavijesti Sudsko vijeće", smatra tužilaštvo.

Tužilaštvo sada traži da Sudsko vijeće naloži pisarnici Tribunala da provjeri da li je bilo dodatnih ljekarskih izvještaja i da izmijeni odredbe odluke o privremenom puštanju na slobodu vezane za izvještaje o Stanišićevom zdravlju.

"Dr. Tarabara bi trebalo podsjetiti na njegove obaveze", naglasilo je tužilaštvo i dodalo da bi svi ljekari koji liječe Stanišića, uključujući i one van VMA, trebalo mjesečno da podnose Sudskom vijeću izvještaj o njegovom zdravstvenom stanju.

Stanišić, prema nalazima ljekara, pati od teške depresije, hronične bolesti organa za varenje i kamena u bubregu.