Svijet
0

H5N1 potvrđen u Vijetnamu, na Javi umrla 5-godišnja djevojčica

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dva nova slučaja ptičije gripe soja H5N1 potvrđena su u Vijetnamu kod jednog 30-godišnjaka i u Pakistanu na jednoj peradarskoj farmi, a u Indoneziji je petogodišnja djevojčica zaražena virusom umrla od posljedica zaraze, izvijestili su u srijedu službeni izvori.

U Vijetnamu je u bolnicu u Hanoju primljen muškarac zaražen virusom ptičje gripe. To je prvi potvrđeni slučaj virusa u zemlji kod ljudi od novembra 2005., izvijestio je u srijedu list Then Phong, na koji se poziva Reuters.

Tridesetogodišnji muškarac zaražen virusom porijeklom je iz pokrajine Vinh Phuc koja se nalazi nedaleko od glavnoga grada.

Liječnici i glasnogovornik bolnice u Hanoju nisu bili dostupni za komentar.

U Pakistanu je virus H5N1 otkriven kod peradi na jednoj peradarskoj farmi u predgrađu Islamabada. Pakistanske vlasti odmah su naredile uništavanje oko 10.500 pilića, izvijestili su službeni izvori, prenosi dpa.

U Pakistanu je smrtonosni soj virusa ptičIje gripe otkriven početkom 2006. u Sjeverozapadnoj Pograničnoj pokrajini gdje je odmah uništeno oko 40.000 peradi. Do danas je u toj zemlji otkriveno nekoliko slučajeva virusa među peradi, no za sada nije bilo prijenosa H5N1 na ljude. Postojanje virusa potvrđeno je nakon što je prošle sedmice na spomenutoj farmi uginulo 2.500 komada peradi, a testovi su potvrdili prisutnost smrtonosnog virusa.

U središnjoj indonezijskoj pokrajini Javi od posljedica zaraze virusom H5N1 umrla je petogodišnja djevojčica, potvrdilo je tamošnje ministarstvo zdravstva za France presse.

Kako prenosi Hina, djevojčica iz mjesta Wonogiri umrla je prošli četvrtak. Hopitalizirana je 17. maja nakon što je primljena u bolnicu s visokom temperaturom i problemima pri disanju. Ustanovljeno je da je zaražena virusom H5N1. Vlasti su se obvezale istražiti slučaj. Poznato je da je u blizini djevojčičina doma iznenada uginulo 20 pilića.