{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Gvatemala: Bivši vojnik osuđen na 6.060 godina zatvora

S
SRNA
13.3.2012. u 11:54
0
3
Gvatemala: Bivši vojnik osuđen na 6.060 godina zatvora
0
Gvatemala: Bivši vojnik osuđen na 6.060 godina zatvora
Sud u Gvatemali osudio je bivšeg vojnika Pedra Pimentela Riosa na 6.060 godina zatvora zbog učešća u masakru 201 osobe u građanskom ratu.
Pedro Pimentel Rios (55) izručen je iz SAD prošle godine, podsjeća BBC. On je peti bivši vojnik osuđen za ubistva u selu Dos Eres 1982. godine.

Kazna je simbolična jer je maksimalna kazna 50 godina, ali je uslijedila nakon pojačane kampanje da se sudi umiješanim u zločine iz vremena građanskog rata.

Masakr u selu Dos Eres bio je jedan od najgorih u 36-godišnjem brutalnom konfliktu u Gvatemali. Specijalna jedinica vojske, poznata kao Kaibiles, upala je u selo u kome su, kako su vjerovali, seljaci štitili pristalice ljevičarskih gerilaca.

Vojnici su tokom tri dana sistematski ubili stotine muškaraca, žena i djece, vatrenim ili drugim oružjem, a zatim su njihova tijela bacili u bunar. Za porodice žrtava ovo je bilo dugo čekanje na pravdu.

Pimentel je živio u Kaliforniji više godina prije nego je uhapšen 2010. i isporučen Gvatemali naredne godine.

On je odbacio svaku umiješanost u masakr. Pimentel je osuđen na 30 godina zatvora za svakog ubijenog i još 30 godina za zločine protiv humanosti.

Prošle godine četvorica drugih vojnika takođe su osuđeni za masakr u selu Dos Eres i izrečene su im slične kazne. U januaru ove godine sud je utvrdio da bivši vojni lider Efrain Rios Mont treba da bude suđen za genocid i zločine protiv humanosti.

General Rios Mont (85) bio je na vlasti 1982-1983. godine, kada su se u zemlji dogodili neki od najtežih zločina građanskog rata. Cijela sela plemena Maja masakrirana su u sklopu vladinih napora da porazi ljevičarske pobunjenike.

Vjeruje se da je oko 200.000 ljudi poginulo tokom sukoba koji su okončani 1996. godine. General Rios Mont odbacio je svaku umiješanost u masakrima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: