Zanimljive ideje
44

Guvernerka Tokija pozvala građane da nose rolke kako bi smanjili potrošnju struje

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Guvernerka Tokija Yuriko Koike pozvala je stanovnike da ove zime nose rolke kako bi se ugrijali i smanjili potrošnju energije. Rekla je kako bi ovo moglo smanjiti račune za električnu energiju.

“Zagrijavanje vrata ima toplinski učinak. I ja nosim rolku, a nošenje šala također vas grije. Ovo će uštedjeti električnu energiju”, rekla je Yuriko Koike novinarima u petak.

"Ovo je jedan od alata da zajedno prebrodimo oštru zimsku energetsku klimu," a dodala je i da francuski predsjednik Emmanuel Macron "prednjači u nošenju rolki".

Japan već dugo provodi godišnju kampanju "cool biz" u kojoj se potiče ležerno odijevanje u uredima radi uštede energije tijekom sparnih ljeta u zemlji. Zimska varijanta prikladno je označena kao “warm biz”.

Japan, koji ima za cilj postati ugljično neutralan do 2050. godine, suočio se s pritiskom na opskrbu energijom poput mnogih zemalja od ruske invazije Ukrajine u februaru.

Japanski premijer Fumio Kishida u augustu je pozvao na oživljavanje nuklearne industrije u zemlji u pokušaju rješavanja rastućih troškova uvozne energije.

No takav bi se potez vjerojatno pokazao kontroverznim nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine, izazvane ogromnim cunamijem, koja je dovela do obustave mnogih reaktora zbog sigurnosnih strahova.

Jedanaest godina kasnije, 10 od 33 japanska nuklearna reaktora ponovno je u pogonu, iako nisu svi operativni tokom cijele godine, a zemlja i dalje uvelike ovisi o uvezenim fosilnim gorivima.