{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Guverneri IAEA-e podijeljeni o iranskom pitanju

F
23.11.2007. u 20:33
0
0
Guverneri IAEA-e podijeljeni o iranskom pitanju
0
Guverneri IAEA-e podijeljeni o iranskom pitanju
Trideset pet guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) završili su u petak u popodnevnim satima dvodnevni sastanak u sjedištu ove institucije u Beču, bez zajedničkog stava o iranskom nuklearnom dosjeu.
"Nekoliko članova je izrazilo zadovoljstvo da je Iran dostavio u razumnom roku odgovore i objašnjenja na pitanja Agencije", navodi se u saopćenju odbora guvernera, objavljenom nakon sastanka.

"Međutim, nekoliko drugih članova je izrazilo žaljenje što suradnja Irana nije ponovo aktivirana", jer su oni željeli da Teheran poduzme inicijativu da odgovori na zahtjeve generalnog direktora Mohameda ElBaradeija, navodi se u tekstu.

Guverneri ipak podržavaju apel koji je uputio zvaničnik ove agencije UN-a "za aktivnom i potpuno transparentnom suradnjom Irana".

U četvrtak je ElBaradei naglasio da, bez obzira na napredak u suradnji Teherana s ovom agencijom, Iran još nije bio u stanju da pruži dokaz o miroljubivom karakteru svog nuklearnog programa. On je ponovio apel islamskom režimu da prekine aktivnosti na obogaćivanju urana.

Nekoliko guvernera, okupljenih unutar ovog izvršnog organa IAEA-e, naglasilo je značaj "nužnosti nastavka pregovora i dijaloga između svih strana... kao jedine mogućnosti da se dođe do dugoročnog rješenja o iranskom nuklearnom pitanju".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: