Svijet
0

Guverner Švicarske banke podnio ostavku

FENA
Phillipp M. Hildebrand
Phillipp M. Hildebrand
Guverner Švicarske banke podnio je ostavku, saopćeno je iz te banke. Ostavka Phillippa M. Hildebranda je iznenađenje, piše New York Times.

Budući da je još prošle sedmice iznosio detaljnu odbranu za svoje ponašanje i činilo se kako ima podršku vijeća koje nadgleda Švicarsku narodnu banku.

Naime, međunarodno poznati zagovaratelj strože regulacije banaka, Hildebrand suočio se s optužbama da su on i njegova supruga kupili i prodali veliku svotu dolara prošle godine u isto vrijeme kada je SNB intervenirala na tržištu valuta.

Optužbe su izašle u javnost kada je bivši radnik u odjelu informacijske tehnologije u banci Sarasin, privatnoj švicarskoj banci, dao informacije o Hildebrandom osobnom računu švicarskoj desničarskoj stranci.

Stranka, koja ima veliku podršku javnosti, kritizirala je monetarnu politiku koju je promovirao Hildebrand, kao i njegove napore da ograniči preuzimanje rizika Švicarske banke.

Zaposlenik banke Sarasin koji nije identificiran, suočava se s optužbama za kršenje bankovne tajne. Tridesetdevetogodišnjak se trenutno nalazi u psihijatrijskoj klinici nakon što je pokušao samoubistvo.