{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Guverner FED-a žrtva krađe identiteta

F
27.8.2009. u 14:11
0
0
Guverner FED-a žrtva krađe identiteta
0
Guverner FED-a žrtva krađe identiteta
Foto: AP
Ako je ikad postojao živi dokaz da kradljivci identiteta mogu udariti na moćnike jednako kao i na nesretne potrošače, ne treba ići dalje od glavnog američkog bankara, guvernera centralne banke Bena Bernankea, objavio je u četvrtak sedmičnik Newsweek.
Predsjednik Federalnih rezervi (FED) Bernanke postao je jednom od stotina žrtava razrađenog kruga krađe identiteta, koji je vodio osuđeni prevarant poznat kao "Big Head" (Velika glava), odgovoran za krađu više od 2,1 miliona dolara od neopreznih potrošača i najmanje 10 finansijskih institucija diljem SAD-a, po nadavno podnesenim sudskim dokumentima koje je analizirao Newsweek.

Prošloga ljeta, dok se bavio prvim udarima finansijske krize na Wall Streetu, Bernanke je saznao da je lopov ukrao torbicu njegovoj supruzi, zajedno s čekovnom knjižicom njihovog zajedničkog računa, prenosi Hina.

Nekoliko dana poslije, netko je počeo unovčavati čekove s računa obitelji Bernanke, pokazuju sudski spisi.

"Može se reći da on nije bio zadovoljan", izjavio je jedan od bliskih suradnika Bernankea, tražeći da ostane neimenovan jer raspravlja o pitanju koje guverner smatra privatnom stvari.

Kradljivac Bernankeove čekovne knjižice javno je otkriven tek nedavno u sklopu široke istrage krađe identiteta, koju su vodili Tajna služba i Inspekcijska služba američke Pošte.

Istraga je kulminirala posljednjih mjeseci nizom hapšenja, kaznenih prijava i optužnica saveznih tužitelja u Alexandriji, u predgrađu Washingtona.

Cilj su bili članovi kruga koji je koristio inventivne kombinacije staromodnih krađa i 'high-tech' prijevara kako bi praznio bankovne račune neopreznih žrtava diljem SAD-a.

"Krađa ideniteta je ozbiljan zločin koji pogađa milijune Amerikanaca svake godine", naveo je Bernanke u pisanoj izjavi za Newsweek.

"Naša obitelj bila je jedna od 500 koje su bile odvojeno praćene u istrazi kriminalnog kruga. Zahvalan sam policijskim časnicima koji su strpljivo i uporno radili na rješavanju i sprječavanju tih finansijskih zločina", istakao je Bernanke.

Krađa identiteta obično je povezana s podacima o kreditnim karticama i drugim osobnim podacima koje pribavljaju 'cyberkriminalci'.

No, izgleda da je Bernanke je bio žrtva drevne ulične krađe.

Supruga predsjednika FED-a Anna Bernanke, 7.augusta 2008. bila je u kafiću Starbucksu, nedaleko od obiteljskog doma na Capitol Hillu, kad joj je torbica ukradena sa stolice, pokazuju spisi suda u Washingtonu. U torbici su, među ostalim, bili njezina vozačka dozvola, kartica Socijalne sigurnosti, koja je glavni identifikacijski dokument u SAD-u, četiri kreditne kartice i čekovna knjižica zajedničkog računa bračnog para Bernanke u Wachovia banci. Anna Bernanke je nestanak torbice istoga dana prijavila policiji. No, pokazalo se da kraljivac torbice nije obični lopov, već da je radio za sofisticirani kriminalni krug, koji su mjesecima istraživali agenti FBI-a i policija u više država.

Jedan od vođa kriminalog kruga, Clyde Austin Gray Jr. iz Waldorfa u Marylandu, u julu je pred saveznim sudom u Alexandriji priznao krivnju za urotu da počini bankovnu prijevaru. Gray, u tom krugu poznat kao Velika glava, zaposlio je cijelu vojsku džeparoša, kradljivaca pošte, ali i uredskih djelatnika koji su krali čekove, kreditne kartice, vojne iskaznice i duge osobne dokumente, stoji u dokumentima suda koje citira Newsweek.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: