Generalna skupština UN-a
85

Guterres: Svijet se sve više približava "velikom rascjepu", potrebna je reforma Vijeća sigurnosti

S. Š.
Antonio Guterres pred Generalnom skupštinom UN-a (Foto: EPA-EFE)
Antonio Guterres pred Generalnom skupštinom UN-a (Foto: EPA-EFE)
U New Yorku se danas održava sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a svjetski lideri nižu sa za pozornicom sa svojim govorima koji trebaju ostaviti utisak na javnost širom svijeta. Među njima su danas bili i Antionio Guterres i Luiz Inacio Lula da Silva
Predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva obratio se učesnicima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izrazivši povjerenje "u ljudski kapacitet da se prevaziđu izazovi i evoluira ka superiornijim oblicima koegzistencije".

On je podsjetio da je prvi put stajao na debatnom podiju Generalne skupštine UN prije tačno 20 godina i poručio da do danas nije izgubio svoje "nepokolebljivo povjerenje u čovječanstvo".

On je upozorio da svijet do danas još uvijek nije shvatio ozbiljnost klimatske krize koja "kuca na naša vrata, uništava naše domove, naše gradove, naše zemlje, ubija i nameće gubitke i patnje našoj braći, posebno najsiromašnijima".

Brazilski lider je predočio da je klimatskim promjenama najviše pogođeno ranjivo stanovništvo na globalnom jugu, dok je deset posto najbogatije svjetske populacije odgovorno za skoro polovinu ukupnog ugljenika koji se oslobađa u atmosferu.

"Mi zemlje u razvoju ne želimo da sledimo ovaj model", poručio je Lula i podsjetio da je Brazil predvodnik energetske tranzicije i da 87 posto električne energije proizvodi iz čistih i obnovljivih izvora.

Prema njegovim riječima krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu, području u kojem živi 50 miliona ljudi, smanjeno za 48 posto.

Luiz Inacio Lula da Silva (Foto: EPA-EFE)
Luiz Inacio Lula da Silva (Foto: EPA-EFE)

"Cio svijet je uvijek govorio o Amazonu, ali sada Amazon govori sam za sebe", rekao je predsjednik Brazila.

Lula je podsjetio da je centralna tema njegovog govora prije 20 godina bila glad i ocijenio je da danas u svijetu vlada veća nejednakost jer deset najbogatijih ljudi na svijetu ima veće bogatstvo od 40 posto najsiromašnijih u svijetu.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres iskoristio je priliku i istakao da su svijetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna đubriva da bi se stabilizovala tržišta i osiguralo snabdijevanje.

"Neću odustati od svojih napora da to postignem", naveo je Gutetres.

Prema njegovim riječima, svijet se ubrzano kreće ka multipolarnom svjetskom poretku nakon što je neko vrijeme bio unipolaran poslije Hladnog rata.

Guterres je ocijenio da je to dobro jer, kako je naveo, "otvara nove mogućnosti za pravičnost i ravnotežu u međunarodnim odnosima".

Generalni sekretar je, međutim, istakao da sama multipolarnost ne može da garantuje mir.

"Multipolarnom svijetu su potrebne jake i efikasne multilateralne institucije", rekao je Gutertes, navodeći da je zbog toga potrebna reforma Vijeća sigurnosti UN-a i ostalih međunarodnih institucija da bi mogle uspješno da rješavaju savremene probleme.

Guterres kaže i to da se svijet sve više približava "velikom rascjepu" u ekonomskim i finansijskim sistemima i trgovinskim odnosima.

Napominje da je zbog toga potrebna promjena "međunarodne finansijske arhitekture" da bi bila zaista univerzalna i da bi služila kao globalna sigurnosna mreža za zemlje u razvoju koje imaju ekonomske probleme.