Dan planete Zemlje
18

Guterres: Pandemija nas je okupirala, ali države trebaju podržati zelene politike

A. B.
Antonio Guterres (Foto: EPA-EFE)
Antonio Guterres (Foto: EPA-EFE)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres povodom 50. godišnjice Dana planete Zemlje pozvao je sve vlade država da rješenja za ekonomiju stradalu zbog pandemije koronavirusa usmjere prema borbi protiv klimatskih promjena što je zapravo goruće pitanje.

Reuters piše da u svjetskoj ekonomiji postoje dvije strane, investitori koji žele zelene poticaje i lobisti koji se trude oslabiti ekološke regulacije, zbog čega je Guterres pozvao vlade da uskrate finansijsku pomoć onim industrijama koje zapravo uništavaju planetu.

"Ovog dana planete Zemlje pandemija koronavirusa nas je okupirala i riječ je o najevćem ispitu za svijet nakon Drugog svjetskog rata. Međutim, postoji i druga, dublja i hitnija situacija, a riječ je o ekološkoj krizi planete koja je u toku", poručio je Guterres.

Dan planete Zemlje prvi put je obilježen 1970. godine, ali ovog puta je potakao mnoge kompanije, političare i ekonomiste da vlade pozovu na zeleni oporavak od pandemije.

Ogromni ekonomski paketi poticaja koje su za sada lansirale SAD, Kina i evropske zemlke fokusirali su se na saniranje štete na postojećim industrijama i smanjivanju prijetnje od depresije svjetske ekonomije.

Međutim, ministri iz Njemačke, Francuske i drugih zemalja Evropske unije su prošle sedmice podržali ideju da se sve buduće intervencije usklade s klimatskih ciljevima ko što to zagovaraju ekološke organizacije širom svijeta.

Jedan od prvih primjera povezivanja mjera za spas ekonomije s klimatskim ciljevima je u Austriji, gdje je ministrica okoliša Leonore Gewessler prošle sedmice objavila da državna podrška aviokompaniji Austrian Airlines mora biti u skladu s ekološkim ciljevima.

"Finansijska pomoć je uslovljenja znatnim smanjenjem broja kratkih letova, korištenjem goriva manje štetnog za okolinu te izmjena poreza za vazdušni promet", rekao je glasnogovornik austrijskog Ministarstva okoliša.

Nakon što je postao generalni sekretar UN-a, Guterres je u 2017. godine naglasio da su mu klimatska pitanja na vrhu prioriteta i poručio je da vlade trebaju iskoristiti svoje fiskalne instrumente kako bi potakne promjene sa sive na zelenu ekonomiju.

"Kada se novac poreznih obveznika usmjeri na spas ekonomija, onda to mora biti povezano sa stvaranjem zelenih radnih mjesta i održivim razvojem. Javna sredstva bi se trebala koristiti za budućnost, a ne prošlost i samim time ići u održive sektore i projekte koji pomažu okolini i klimi", zaključio je Guterres.