{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Guteres: Realna opasnost od daljnjeg raseljavanja stanovništva

F
19.6.2008. u 15:50
0
0
Guteres: Realna opasnost od daljnjeg raseljavanja stanovništva
0
Guteres: Realna opasnost od daljnjeg raseljavanja stanovništva
Nedavne nestašice hrane i goriva momentalno i dramatično su se odrazile na siromašne i obespravljene, uključujući i izbjeglice i interno raseljene, smatra visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guteres (António Guterres), povodom ovogodišnjeg obilježavanja "Svjetskog dana izbjeglica".
On ističe kako je ekstremni rast cijena doveo u mnogim regionima do nestabilnosti i sukoba, uz veoma realnu opasnost od daljnjeg raseljavanja stanovništva.

Ovi novi izazovi, kako naglašava, još više naglašavaju značaj nalaženja rješenja za sve složenije uzroke raseljavanja. A najbolje rješenje je prevencija.

"Potrebno je da steknemo bolje razumijevanje neposrednih uzroka raseljavanja i razloga zbog kojih države ne mogu ili ne žele da svojim građanima pruže fizičku, materijalnu ili pravnu sigurnost", ističe Guteres.

Kao agencija UN-a za izbjeglice, on navodi da je UNHCR usredsrijeđen na zaštitu prava i dobrobiti izbjeglica. To znači i da se onima koji bježe od proganjanja i nasilja omogući pristup sigurnim mjestima i pomoć, dugotrajna podrška tokom egzila, kao i eventualna trajna rešenja da bi mogli iznova izgraditi svoje živote.

"Ali naš rad u mnogim dijelovima svijeta postaje sve teži. U nastojanjima da kontrolišu nelegalnu migraciju mnoge zemlje ne prave razliku između onih koji se sele zato što to žele i onih koji su na to primorani uslijed proganjanja i nasilja. I sve smo češće svjedoci zatvaranja granica zemalja na koje izbjeglice pristižu u nadi da će naći sigurnost i utočište", navodi u današnjoj poruci Guteres.

Ocjenjuje da problemi azila i migracija ne bivaju uvijek riješeni na racionalan, pravičan ili efikasan način. A žitelji bogatih zemalja trebalo bi da budu svjesni toga da se većina izbjeglica nalazi u zemljama u razvoju, te da se neke od najvećih migracija dešavaju na jugu planete.

Visoki komesar UN-a za izbjeglice odaje priznanje svima koji su nasilno protjerani iz svojih domova i brojnim humanitarnim radnicima koji im pomažu. Izbjeglice su, kaže, pokazale nevjerovatnu hrabrost i istrajnost u prevazilaženju ogromnih prepreka na putu ponovne izgradnje njihovih života.

"Osigurati im zaštitu koju zaslužuju predstavlja plemenitu misiju jer su izbjeglička prava zapravo ljudska prava - prava koja pripadaju svima nama", poručuje Guteres.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: