{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Guteres: Realna opasnost od daljnjeg raseljavanja stanovništva

F
19.6.2008. u 15:50
0
0
Guteres: Realna opasnost od daljnjeg raseljavanja stanovništva
0
Guteres: Realna opasnost od daljnjeg raseljavanja stanovništva
Nedavne nestašice hrane i goriva momentalno i dramatično su se odrazile na siromašne i obespravljene, uključujući i izbjeglice i interno raseljene, smatra visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guteres (António Guterres), povodom ovogodišnjeg obilježavanja "Svjetskog dana izbjeglica".
On ističe kako je ekstremni rast cijena doveo u mnogim regionima do nestabilnosti i sukoba, uz veoma realnu opasnost od daljnjeg raseljavanja stanovništva.

Ovi novi izazovi, kako naglašava, još više naglašavaju značaj nalaženja rješenja za sve složenije uzroke raseljavanja. A najbolje rješenje je prevencija.

"Potrebno je da steknemo bolje razumijevanje neposrednih uzroka raseljavanja i razloga zbog kojih države ne mogu ili ne žele da svojim građanima pruže fizičku, materijalnu ili pravnu sigurnost", ističe Guteres.

Kao agencija UN-a za izbjeglice, on navodi da je UNHCR usredsrijeđen na zaštitu prava i dobrobiti izbjeglica. To znači i da se onima koji bježe od proganjanja i nasilja omogući pristup sigurnim mjestima i pomoć, dugotrajna podrška tokom egzila, kao i eventualna trajna rešenja da bi mogli iznova izgraditi svoje živote.

"Ali naš rad u mnogim dijelovima svijeta postaje sve teži. U nastojanjima da kontrolišu nelegalnu migraciju mnoge zemlje ne prave razliku između onih koji se sele zato što to žele i onih koji su na to primorani uslijed proganjanja i nasilja. I sve smo češće svjedoci zatvaranja granica zemalja na koje izbjeglice pristižu u nadi da će naći sigurnost i utočište", navodi u današnjoj poruci Guteres.

Ocjenjuje da problemi azila i migracija ne bivaju uvijek riješeni na racionalan, pravičan ili efikasan način. A žitelji bogatih zemalja trebalo bi da budu svjesni toga da se većina izbjeglica nalazi u zemljama u razvoju, te da se neke od najvećih migracija dešavaju na jugu planete.

Visoki komesar UN-a za izbjeglice odaje priznanje svima koji su nasilno protjerani iz svojih domova i brojnim humanitarnim radnicima koji im pomažu. Izbjeglice su, kaže, pokazale nevjerovatnu hrabrost i istrajnost u prevazilaženju ogromnih prepreka na putu ponovne izgradnje njihovih života.

"Osigurati im zaštitu koju zaslužuju predstavlja plemenitu misiju jer su izbjeglička prava zapravo ljudska prava - prava koja pripadaju svima nama", poručuje Guteres.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: