Svijet
0

Gušenje medijskih sloboda u svijetu - 10 "okorjelih grešnika"

FENA
Tri afričke zemlje - Etiopija, Gambija i DR Kongo - te Rusija i Kuba, u 2006. godini su ostvarile najveće nazadovanje na području medijskih sloboda, a u njima su zabilježene brojne zabrane nazavisnih medija, cenzura te zatvaranje, ubistava i napadi na novinare.

Ovo je objavio u srijedu Odbor za zaštitu novinara (CPJ), navladino udruženje sa sjedištem u New Yorku.

"Korijeni demokratije u Africi su plitki kada je riječ o slobodi medija", kazao je izvršni direktor CPJ-a Joel Simon. "Te tri afričke zemlje, različite kakve jesu, svojedobno su hvaljene za prijelaz u demokratiju, ali na pitanju slobode štampe ustvari se kreću u suprotnom smjeru", kazao je Simon.

Novinari u Etiopiji, Gambiji i DR Kongu su zatvarani, napadani, cenzurirani, što je daleko gore nego prije nekoliko godina, dodao je direktor CPJ-a.

U izvještaju povodom Svjetskog dana slobode medija 3. maja CPJ upozorava na dugogodišnju "eroziju" uvjeta za slobodno novinarstvo.

Među 10 zemalja, koje naziva "okorjelim grešnicima" na planu medijskih sloboda, CPJ je uvrstio i Pakistan, Egipat, Azerbejdžan, Maroko i Tajland.

Među njima su zemlje koje već tradicionalno guše slobodu štampe, ali i neke koje su smatrane vodećima u regiji po slobodi, kao što su Maroko i Tajland, ali posljednjih godina bilježe jako pogoršanje stanja.

"Rapidno pogoršanje u zemljama gdje je novinarstvo cvalo pokazuje kako temeljna prava slobode štampe mogu biti oduzeta", ističe Simon.

Da bi utvrdio uvjete za novinarstvo, CPJ je proučavao trendove od 2002. do 2005. u sedam kategorija: vladina cenzura, sudsko maltretiranje, kazneni progon, smrti novinara, fizički napadi na medije, zatvaranje novinara i prijetnje medijima.

Istraživanjem je utvrđeno kako vlasti u više zemalja utišavaju kritičko pisanje zatvaranjem novinara, u čemu prednjače Kuba i Etiopija, dok Maroko i Tunis imaju najviše presuda protiv novinara u arapskom svijetu.

Nasilni napadi prolaze nekažnjeno u mnogim zemljama. U Pakistanu je u posljednjih pet godina ubijeno osam novinara, uz samo jednu presudu ubici, dok je u Rusiji istovremeno ubijeno 11 novinara a nijedan slučaj nije riješen.

Sudsko maltretiranje učestalo se koristi u mnogim od tih zemalja. U Egiptu je 85 novinara kazneno procesuirano između 2004. i 2006. U DR Kongu i Azerbajdžanu kazneni progon novinara je u porastu. U Maroku su na taj način utišani najglasniji kritičari među novinskim urednicima.

Nalozi za cenzuru i restriktivni zakoni koriste se u više zemalja. U Tajlandu, nova vojna hunta je izdala brojne naloge za zabranu emitiranja a ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon u kojem se kritičko pisanje o vlasti izjednačava s "ekstremizmom".

Vladini napadi na medije, prenosi Hina, eskalirali su u Maroku i Egiptu, ističe CPJ.