Svijet
0

Gunter Grass: Pjesma je protiv izraelskih vlasti, ne države

SRNA
Njemački laureat Nobelove nagrade za književnost Günter Grass, izložen pritisku jer je napisao pjesmu u kojoj kritikuje Izrael, izjavio je danas da je želio da ukaže na vlasti jevrejske države, a ne na zemlju kao cjelinu.

Pjesma je oštro kritikovana u Njemačkoj i Izraelu, uključujući optužbe da je antisemitska, ali je Grass dobio pohvale od jednog visokog iranskog zvaničnika.

Pisac je u pjesmi koju su prije četiri dana prenijeli evropski dnevni listovi kritikovao dvoličnost zapada povodom izraelskog nuklearnog programa i označio jevrejsku državu kao prijetnju po "već krhki svjetski mir" zbog odnosa prema Iranu.

Grass je listu "Deutsche zeitung rekao da je želio da ukaže na Vladu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, čija politika "stvara sve više neprijatelja Izraelu i povećava izolaciju zemlje".

"Čovjek koji najviše šteti Izraelu u ovom trenutku je, po mom mišljenju, Netanjahu. Trebalo je da to uključim u pjesmu", rekao je pisac.

 Grass je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1999. godine, za roman "Limeni doboš", u kojem opisuje užase njemačke istorije u 20. vijeku.

Ovaj pisac je za mnoge glas njemačke generacije koja je stasala tokom Hitlerovog rata i ponijela teret krivice svojih roditelja.
Grassov moralni ugled narušen je od kada je 2006. godine priznao da je bio član Hitlerove jedinice Vafen SS.

On tvrdi da je bio regrutovan u sastav jedinice SS kao tinejdžer i da nikada nije ispalio ni metak. Neki kritičari izvan Njemačke smatraju da je njegovo objašnjenje došlo prekasno.