Svijet
0

Gul: Turska može da bude "motor rasta"

SRNA
Abdullah Gul (Foto: Reuters)
Abdullah Gul (Foto: Reuters)
Turski predsjednik Abdullah Gul izjavio je danas da njegova zemlja može da bude "motor rasta" evropskog bloka, uoči posjete Velikoj Britaniji tokom koje će ukazati na rastuće političke i ekonomske veze dvije zemlje.

Gulova posjeta Londonu, gdje će biti gost kraljice Elizabete, simobolično odražava želju Britanije da razvije bolje odnose sa velikim tržištima, kakvo je tursko.

   Velika Britanija se nada da će rast trgovinske razmjene i inevesticija sa ekonomijama u razvoju podstaći oporavak anemične britanske privrede, koja se još oporavlja od recesije u vrijeme kada su ključni britanski trgovinski partneri iz EU zahvaćeni dužničkom krizom.

   Gul je uoči dolaska u Britaniju u večernjim časovima,  što će biti prva posjeta jednog turskog predsjednika Londonu u posljednje 23 godine, rekao u intervjuu Sunday Telegraph da je Turska odlučna da postane članica EU uprkos dužničkoj krizi.

   "Neki kojima je suženo polje razmišljanja i kojima nedostaje strateška perspektiva vide članstvo Turske kao teret. Ali oni koji razmišljaju unaprijed po 30 ili 60 godina i koji mogu da razmišljaju o ekonomskim trendovima i promjeni centara moći, shvataju koliko snage Turska može da doda postojećoj snazi Evrope", rekao je Gul.

   Očekuje se da će Gul ponoviti ovu poruku kada se sutra bude obratio na godišnjoj konferenciji Udruženja britanske industrije, koja okuplja najveće britanske poslodavce.

   Gulova posjeta, koja će biti obilježena banketima, paradama i ceremonijama, zvanično počinje u utorak, kada će on razgovarati sa britanskim premijerom Davidom Cameronom, koji je posjetio Tursku prošle godine.
  Cameron je postavio cilj da se britanska trgovina sa Turskom, koja je trenutno na nivou od devet milijardi dolara godišnje, udvostruči u narednih pet godina.

   Članice EU jednoglasno su se složile 2005. godine da počnu pregovore o članstvu Turske u Uniji, ali se francuski predsjednik Nicolas Sarkozy protivi njenom članstvu, dok njemačka kancelarka Angela Merkel podržava ideju "privilegovanog partnerstva " sa tom većinski muslimanskom zemoljm.

   Gul je napomenuo da je turska ekonomija porasla 11 odsto u prvom kvartalu 2011. godine i da bi ona u Evropi mogla da ima ulogu "motora rasta", imajući u vidu energetske resurse, veličinu populacije i dinamičnost.