Irak
0

Gul traži od iračkih vlasti da slome PKK

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Turski predsjednik Abdullah Gul tokom posjete Bagdadu zatražio je u ponedjeljak od iračkih vlasti da slome kurdske separatističke pobunjenike, dodajući da bi Irak tek tada imao potpunu saradnju sa svojim susjedima.

Gul je prvi turski šef države koji dolazi u Irak u više od tri decenije, u posljednjem znaku jačanja veza između dvije zemlje. Odnosi su u prošlosti bili zategnuti zbog kurdskih gerilaca koji su koristili sjever Iraka kao bazu iz koje su pokretali napade na jugoistok Turske.

"Dok se (Irak) normalizira, Irak mora preuzeti kontrolu nad svojom teritorijom i ne može dopustiti teroristima da djeluju", izjavio je Gul novinarima, aludirajući na pobunjenike iz Radničke partije Kurdistana (PKK).

"Irak treba ugušiti terorističku organizaciju i tek tada će dobiti 100-postotnu saradnju od svojih susjeda", kazao je.

Glasnogovornik kurdske regionalne vlade izjavio je Reutersu da će se kurdski premijer Nechirvan Barzani sastati s Gulom, te da će sigurnosna pitanja biti visoko na dnevnom redu njihovih razgovora.

Prije sedmicu dana irački predsjednik Jalal Talabani, koji je Kurd, izjavio je turskim novinama kako je scenarij da Kurdi stvore posebnu državu u sjevernom Iraku "nemoguć", u naporu da ublaži turska strahovanja od kurdskog separatizma.

U januaru su se Turska, Irak i Sjedinjene Države dogovorili da uspostave zajednički komandni centar u sjevernom Iraku kako bi prikupljali obavještajne podatke za borbu protiv PKK-a, koju smatraju terorističkom grupom.

Turska i susjedni Irak veliki su trgovinski partneri a oko 400.000 barela iračke nafte - više od petine iračkog izvoza - dnevno prođe kroz naftovod u turskoj luci Ceyhanu. Irački zvaničnici nekoliko puta su posjetili Tursku posljednjih godina.

Drugo je pitanje o kojem će Gul vjerovatno raspravljati s iračkim zvaničnicima snabdijevanje vodom iz rijeka Euftrat i Tigris, koje izviru u Turskoj ali protiču kroz Irak. Turske brane su povećale iračku nestašicu vode.