{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gul siguran da će biti izabran za predsjednika Turske

F
5.5.2007. u 18:39
0
0
Gul siguran da će biti izabran za predsjednika Turske
0
Gul siguran da će biti izabran za predsjednika Turske
Kandidat islamske stanke za predsjednika Turske ministar vanjskih poslova Abdullah Gul izjavio je u razgovoru za Financial Times od subote kako je siguran da bi pobijedio kad bi bili organizirani opći izbori.
"Po mom mišljenju, dobio bih podršku 70 posto birača. Zato smo i odlučili da se obratimo narodu. Dobit ću većinu u prvom krugu", izjavio je ministar.

Stranka Pravde i razvoja, kojoj pripada Gul, saopćila je da je pripremila ustavnu reformu prema kojoj bi za predsjednika države glasao narod i birao ga na pet godina, a mandat bi mogao da se obnavlja, umjesto da ga bira parlament za jedan mandat od sedam godina.

Turski parlament nije izabrao Gula 27. aprila, a jedan dio javnog mnijenja smatra da bi izbor ovog člana umjerene islamske stranke doveo u opasnost laičnost u Turskoj.

Gul je precizirao da će biti kandidat ispred AKP-a, ako se organiziraju opći izbori. On je ocijenio da turksog predsjednika treba birati demokartskim glasanjem, a ne po diktatu vojske ili odlukom Ustavnog suda koji je u utorak poništio prvi krug presdjedničkih izbora.

Gul je kritizirao ovu odluku Ustavnog suda. "Kao ministar vanjskih poslova poštujem i primjenjivat ću odluku suda, što ne znači da sam njom zadovoljan", kazao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: