Svijet
0

Gul obećao braniti sekularizam u Turskoj

FENA
Novoizabrani turski predsjednik Abdullah Gul potvrdio je u govoru koji je održao poslije polaganja predsjedničke zakletve svoje opredjeljenje za sekularne temelje turske države i ponovio da će biti lider svih turskih građana.

"Sekularizam - jedan od glavnih principa naše republike - preduvjet je za socijalni mir, kao i primjer liberalizma koji dozvoljava različite načine življenja. Dok god budem na toj dužnosti, vodit ću računa o svim građanima bez razlike. S najvećom pažnjom ću se truditi da ostanem nepristrasan", kazao je Gul, prenio je AP.

Premijer Tayyip Erdogan je danas najavio da će sastav svog novog reformski orijentiranog kabineta podnijeti sutra novom predsjedniku da bi dobio njegovu saglasnost.

Polaganju zakletve nije prisustvovala Gulova supruga, koja pokriva glavu u skladu s tradicionalnim islamskim običajima, što je protumačeno kao njegovo nastojanje da na samom početku izbjegne sukobe, ali ni predstavnici vojske, koja se smatra čuvarem sekularne države.

Gul (56), rođen je u pobožnoj porodici u Kajzeriju, gradu u centralnoj Turskoj koji je veliki poslovni centar i središte je konzervativaca.

Ipak, u posljednjim godinama on je bio od ključnog značaja u postavljanju Turske na put modernizacije.

Kao ministar vanjskih poslova, on je bio lice Turske u njenim nastojanjima da se pridruži Evropskoj uniji, radeći neumorno na uvjeravanju lidera EU da njegova zemlja provodi demokratske, ekonomske i društvene reforme potrebne za članstvo u tom bloku.

Gul tečno govori engleski i stekao je doktorsku titulu u ekonomiji nakon što je studirao na britanskim univerzitetima u Londonu i Exeteru.

Za Evropljane, Gulova stranka, koja vuče korijene od islamista, sve više je iskreniji prijatelj demokratije nego sekularni establišment, koji je podržavala vojska koja se u posljednjim decenijama nije ustručavala da izvodi vojne udare protiv vlada koje joj se nisu dopadale.

Sekularisti, ipak, strahuhju da će Gul, kada se smjesti u predsjedničku palaču, i njegov bliski saveznik premijer Recep Tayyip Erdogan početi provoditi islamističku politiku - i da neće biti predsjedničkih kontrola koje bi ga zaustavile.

Predsjednik u Turskoj ima više protokolarnu funkciju, a vlast ima vlada. Ali, šef države ima pravo veta na zakone, imenuje državne zvaničnike i sudije, a po funkciji je i komandant oružanih snaga.