|

Gubitak Kosova će za Srbiju biti poput amputacije

Gubitak Kosova će za Srbiju biti poput amputacije
0
F
FENA
6.12.2007. u 12:15
0
komentara
0

dijeljenja
Gubitak Kosova će za Srbiju biti poput amputacije Foto: AP
Britanski dnevnici The Times i The Guardian u četvrtak detaljno analiziraju moguće scenarije nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. Mnogi smatraju da bi najavljeno proglašavanje nezavisnosti Kosova moglo dovesti do krvoprolića te poslužiti kao inspiracija drugim regijama koje žele biti neovisne.
Times piše da bi najavljeno proglašenje nezavisnosti Kosova moglo dovesti ili do novog krvoprolića na Balkanu ili biti inspiracija mnogim regijama širom svijeta koje sanjaju o tome da postanu nezavisne države.

U današnje doba globalizacije, kada više nije neophodno da države budu velike da bi imale funkcionalnu ekonomiju i diplomatiju ili ostvarivale trgovinsku razmjenu, razmjer teritorije jedne zemlje ne bi trebalo da predstavljaju naročitu prepreku.

Međutim, problem s malim državama - kakva bi bilo Kosovo u slučaju da stekne nezavisnost - u tome je što, smatra Times, olako pretpostavljaju da će i nakon sticanja nezavisnosti moći do kraja iskoristiti svoje trenutne potencijale.

Odbrana državih interesa iz pozicije slabijega i manjeg, međutim, nije nimalo lak zadatak - što se posebno odnosi na pitanje odbrane granica, smatra list.

Niko ne može tačno kazati šta će se u na Kosovu događati nakon 10. decembra, ali jedno je sigurno - ta pokrajina arogantno pretpostavlja da će je neko braniti bude li potrebe za tim, odnosno računa s tim da Evropa neće željeti novi oružani sukob na svojoj teritoriji, navodi list.

To u ovome konkretnom slučaju vjerovatno i jeste tačno, ali rizici u primjeni takve strategije uvijek postoje, upozorava Times.

Guardian donosi opširan članak publicista Timothyja Gartona Asha, koji smatra da je najbolje rješenje za izlazak iz "kosovskog ćorsokaka" takozvano "koordinirano" proglašenje nezavisnosti tokom narednih nekoliko mjeseci.

Novoj kosovskoj vladi bilo bi potrebno otprilike tri mjeseca, smatra Ash, da stigne do željenog cilja - nezavisne države - ako čitav proces bude vodila u bliskoj koordinaciji s Evropskom unijom i drugim međunarodnim partnerima.

Preduvjeti su inisistiranje na strogoj međunarodnoj superviziji, prisutnosti trupa NATO-a na Kosovu, liberalnom ustavu i poštovanju prava manjinskih naroda.

Kosovske lidere trebalo bi uvjeriti, smatra on, da sačekaju s proglašenjem nezavisnosti pokrajine do 3. februara - datuma eventualnog održavanja drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji - kako bi se spriječilo da uslijed povišenih tenzija zbog sudbine pokrajine na čelo Srbije dođe ekstremni nacionalist.

Evropa bi istovremeno Srbiji trebala jasno staviti do znanja kako ima priliku da onog trenutka kada Karadžića i Mladića preda Haagu, svoj trenutno formalni suverenitet nad Kosovom zamijeni za brzi napredak i bolju budućnost u okviru Evropske unije.

"U svojim srcima", dodaje Ash, "većina Srba već zna da je Kosovo za Srbiju izgubljeno, ali malo njih to želi javno priznati."

Srbija će, navodi on, ući u Evropsku uniju u nekom trenutku u narednih deset godina - vjerovatno u isto vrijeme kada i država Kosovo, za koju će hroničari usput navoditi da je nekada bila dio ove prve. "Bit će to poražena i slomljena Srbija, sjenka sebe same, nalik Austriji na kraju Prvoga svjetskog rata", navodi Ash.

"Gubitak Kosova će za Srbiju biti poput amputacije, i to veoma bolne. Međutim, u medicini 21. stoljeća prevladava stav da je uklanjanje izmučenoga i gangrenom zahvaćenog ekstremiteta uvijek u najboljem interesu pacijenta", smatra Timothy Garton Ash.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.