|

Guardian: Saudijci hakirali telefon milijardera Jeffa Bezosa

Guardian: Saudijci hakirali telefon milijardera Jeffa Bezosa
4
S.H.P.
21.1.2020. u 22:57
14
komentara
4

dijeljenja
Guardian: Saudijci hakirali telefon milijardera Jeffa Bezosa Foto: EPA-EFE
Telefon Jeffa Bezosa hakiran je 2018. godine nakon što je dobio poruku na WhatsAppu. Ispostavilo se da je poruka poslana s ličnog računa prestolonasljednika Saudijske Arabije, rekli su neimenovani izvori za Guardian.
Vjeruje se da je šifrirana poruka s broja koji je koristio Mohammed bin Salman sadržavala virus koji je hakirao Bezosov telefon i prikupio njegove privatne podatke, rezultati su ovo digitalne forenzičke analize.

Ova analiza ocijenila je da je upad u telefon vrlo vjerovatno izazvala zaražena video datoteka poslana sa računa saudijskog nasljednika Bezosu.

Vjeruje se da je ovaj hakerski upad posljedica pisanja Washington Posta, koji je u Bezosovom vlasništvu, a koji je intenzivno pratio ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Mohammed bin Salman (Foto: EPA-EFE) Mohammed bin Salman (Foto: EPA-EFE)


Prije toga Bezos i Salman imali su prijateljsku prepisku, tvrde izvori Guardiana. Velike količine Bezosovih podataka prikupljene su u samo nekoliko sati.

Još uvijek nije poznato kako će se ovo otkriće odraziti na napore Mohammeda bin Salmana da u Saudijsku Arabiju namami što više zapadnih ulagača.

Stručnjaci za digitalnu forenziku započeli istraživanje Bezosovog telefona nakon što je National Enquirer iznio intimne detalje iz Bezosovog privatnog života u januaru prošle godine. Bezos je tada unajmio Gavina De Beckera kako bi istražio kako su s njegovog telefona procurile poruke i fotografije.

De Becker je zključio je upad posljedica pisanja dnevnika Washington Posta koji je intenzivno pratio ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija. On je također kazao kako su Salman i Davidom Peckerom, izvršni direktor National Enquirera bili u bliskim odnosima.

Sadijska Arabija je ranije negirala da je hakirala Bezosov telefon.

Advokat Bezosa, kojeg je Guardian kontaktirao, kazao je da ne može dati komentar o ovim tvrdanjama. Ni ambasada Saudijske Arabije u Washingtonu nije imala komentar o ovom slučaju.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...