Svijet
0

Guardian: Je li Jeljcin kriv za "agresivno nacionalističku Rusiju?"

FENA
Opširno izvještavajući o životu i smrti, kako se ističe, "prvog demokratski izabranog ruskog predsjednika", britanski listovi se mahom slažu da je možda najbolji sažetak kontroverznog političkog naslijeđa Borisa Jeljcina dao njegov, za života, vjerovatno najveći rival Mihail Gorbačov izjavom da je "učinio mnogo dobrih stvari za Rusiju, ali i da je napravio puno grešaka".

U uglavnom pozitivno intoniranom tekstu, Financial Times piše da je Jeljcin "odigrao ključnu ulogu u novijoj historiji Rusije ukidanjem komunizma, prije nego što je zabrljao njenu transformaciju u tržišnu privredu".

Uprkos tome što je dozvolio raširenu korupciju, organizirani kriminal te birokratski haos, Jeljcin je za sobom ostavio "ustav, te početke tržišne privrede i civilne zajednice koju sam nikada nije pokušao da uguši", piše Financial Times.

Blagonaklon prema Jeljcinu je i konzervativni Daily Telegraph koji mu izražava zahvalnost za "uništavanje sovjetske tiranije".

List počinje, kako smatra, Jeljcinovim brojnim propustima.

Od njegovih "sramotnih" pijanih nastupa u javnosti, preko njegovanja malobrojnih oligarha na štetu mnogobrojnijih siromašnih, do brutalnog rata u Čečeniji, zbog čega je razumljivo da ga njegovi sunarodnici, sudeći po anketama, smatraju najgorim liderom zemlje od cara Nikolaja II.

Daily Telegraph, međutim, ističe i Jeljcinovu "političku hrabrost" kada se odupirao "pučistima" 1991. i kada je u naredne dvije godine "demontirao" komunističku privredu, što je za posljedicu imalo, kako piše, "kolaps Sovjetskog saveza kao jednog od najokrutnijih konstrukta u historiji čovječanstva".

Ljevičarski Guardian, u oštrijem tonu, podsjeća na haotičnu tranziciju kojom je predsjedavao Jeljcin u kojoj je pad ruske industrijske proizvodnje bio veći nego kada je Hitler napao Sovjetski savez u Drugom svjetskom ratu.

List tvrdi da je takva vlast Jeljcina, koga opisuje kao većeg oportunistu nego instinktivnog demokratu, zapravo dovela do današnje Putinove prekontrolirane, naftom obogaćene i agresivno nacionalističke Rusije.

"Na kraju Jeljcin se pokazao kao uspješniji razarač Sovjetskog saveza nego kao neimar ruske demokratije", piše Guardian.

Independent, pak, piše da je isuviše rano za historijsku ocjenu Jeljcinove političke karijere.

Ono što je, međutim, jasno već sada, piše list, jest da je "Boris Jeljcin bio jedan od kolosa XX vijeka i da - za dobro ili zlo - živimo u svijetu koji je djelimično i on formirao svojim odlukama".