Svijet
0

Guantanamo: Pravo na štrajk

FENA
Grupa od preko 260 ljekara iz nekoliko zemalja zatražila je od Sjedinjenih Američkih Država da prestanu s prisilnim hranjenjem zatvorenika koji štrajkuju glađu u zatvoru Guantanamo na Kubi.

Ljekari su u britanskom medicinskom časopisu Lancet objavili otvoreno pismo američkoj administraciji, u kojem navode da je takva praksa "potpuno suprotna ljekarskoj etici".

Povod za pismo bio je intervju koji je uz pomoć advokata s jednim od zatvorenika napravio BBC. Riječ je o Kuvajćaninu Favziju al-Odalu.

Amerikanci su Odala uhapsili u Afganistanu prije otprilike četiri godine i kao i druge zatvorenike u Guantanamu terete ga za povezanost s Al-Qaidom i ekstremnim islamističkim grupama.

Odal je u tom razgovoru ispričao i kako je bio prinuđen da obustavi višesedmični štrajk glađu:

"Došao je jedan od čuvara i pročitao mi naredbu generala Huda -pisalo je da će me, ako nastavim da odbijam hranu, staviti na specijalnu metalnu stolicu. To je stolica za koju vas čvrsto vežu, pa vam onda u usta ubace posebnu cijev - kroz koju vam direktno u jednjak sipaju tečnu hranu. To vam rade tri puta dnevno.

Kada sam čuo naredbu, rekao sam: Ali, to je mučenje!

Odgovor čuvara glasio je: Zovi to kako hoćeš, ali tako će biti!

Jedan čovjek iz Saudijske Arabije rekao mi je da je u svojoj zemlji bio hapšen i mučen, ali da je ta metalna stolica gora od svega što su mu radili u Saudijskoj Arabiji."

Zahtijevajući da se s takvom praksom odmah prestane, doktori potpisnici pisma u tekstu oštro kritikuju svoje kolege koje učestvuju u prinudnom hranjenju.

Oni ističu da takvi ljekari moraju biti kažnjeni od strukovnih udruženja zbog kršenja etike.

Pacijent ima pravo da odbije terapiju, i ljekar, navode potpisnici pisma, to pravo mora da poštuje. Jedan od potpisnika je doktor David Nicholl:

"Ključna stvar je da li je osoba uračunljiva i da li je u stanju da donosi odluke. Štrajkovi glađu postoje odvajkada - sjetite se Mahatme Gandija, ili sufražetkinja koje su se borile da žene dobiju pravo glasa. Štrajk glađu je legitiman metod političke borbe, a posao ljekara nije da se miješa u politiku. "

No, šta jeste posao ljekara takvoj situaciji?

Doktor John Kalk danas radi u Britaniji. On je porijeklom iz Južnoafričke Republike, gdje su u vrijeme apartheida vlasti od njega tražile da prinudno hrani političke zatvorenike koji su štrajkovali glađu. Kalk kaže da je tada odbijao to da radi:

"Uloga ljekara u jednoj takvoj situaciji je prilično jasna. Vaša uloga nije da vršite pritisak na pacijenta bez obzira na to da li je on zatvorenik ili ne, nego da mu objasnite koje su posljedice gladovanja.

Ako štrajk glađu traje duže vrijeme, onda ponekad morate to da objasnite i više puta. Ja sam svakako često morao to da ponavljam kad bi se štrajkači žalili da se ne osjećaju dobro... Ali morao sam da poštujem njihovu odluku da odbiju hranu."

Odgovarajući na optužbe iz pisma, američko ministarstvo odbrane navodi da je njegov glavni cilj bio da se spase životi onih koji štrajkuju glađu. Zar spašavanje života nije prioritet, upitao je BBC doktora Kalka:

"Pod normalnim okolnostima jeste, ali morate poštivati i pravo pacijenta da odbije terapiju. To pravo se nikome ne može oduzeti samo zato što je u zatvoru", odgovorio je on.