Svijet
0

Guantanamo: Objavljen spisak pritvorenika

FENA
Američka vojska u srijedu je prvi put objavila zvaničnu listu s imenima 558 pritvorenika koji se nalaze u bazi Guantanamo na Kubi.

Pritvorenici koje su u posljednje dvije godine saslušali vojni sudovi porijeklom su iz četrdeset i jedne zemlje svijeta, a najveći broj ih je iz Saudijske Arabije (132), Afganistana (125) i Jemena (107).

Uz ime svakog pritvorenika naveden je njegov identifikacijski broj, nacionalnost, a gotovo svi su zatvorenici označeni kao neprijateljski borci.

Većina ih je u zatvoru provela više od četiri godine, nakon što su uhapšeni u Pakistanu i Afganistanu nakon pada talibanskog režima prije pet godina, a formalna optužnica je podnesena tek protiv nekoliko njih.

Američka vojska je objavila imena pritvorenika pred početak sudskog procesa protiv novinske agencije Associated press.

Američka vojska pojašnjava da je popis objavljen na osnovu zahtjeva što ga je ta novinska agencija podnijela sudu u ime slobode informiranja.

AP javlja da je objavu liste naredio savezni sudac nakon mnogih kritika upućenih američkoj administraciji zbog tajnovitosti kojom je obavijen boravak pritvorenika u Guantanmu gdje ih je trenutno 490.

Prošlog mjeseca su američke vojne vlasti objavile stotine transkripata saslušanja pred vojnim sudovima, nakon čega su neka od imena pritvorenika u Gvantanamu postala poznata široj javnosti.