{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


GSK znao da je lijek "Avandia" opasan za srce

F
21.2.2010. u 10:59
0
1
GSK znao da je lijek "Avandia" opasan za srce
0
GSK znao da je lijek "Avandia" opasan za srce
Lijek za dijabetes Avandia povezan je s desetinama hiljada srčanih udara, a proizvođač GlaxoSmithKline je godinama znao za te rizike no trudio ih se prikriti od javnosti, pokazalo je izvještaj odbora američkog Senata objavljen u subotu.
Izvještaj senatskog Odbora za finansije na 334 stranice također kritizira saveznu Upravu za hranu i lijekove (FDA), navodeći da je savezna agencija koja nadzire hranu, duhan i lijekove previdjela zabrinjavajuće nalaze svoga osoblja, izvijestio je CNN.

"Amerikanci imaju pravo znati da postoje ozbiljni zdravstveni rizici povezani s Avandiom, a na GlaxoSmithKlineu je odgovornost da im to saopći", izjavio je demokratski senator Max Baucus, predsjedavajući Odbora za finansije.

"Pacijenti povjeravaju farmaceutskim kompanijam svoje zdravlje i svoje živote, a GlaxoSmithKline je zloupotrijebio to povjerenje", rekao je Baucus.

Dvostranački izvještaj potpisao je i senator Chuck Grassley, najviše rangirani republikanac u odboru.

GlaxoSmithKline je u subotu odbacio bilo kakve ocjene da lijek nije siguran.

"Mi se ne slažemo sa zaključcima izvještaja. FDA je preispitao podatke i zaključio da lijek treba biti na tržištu", rekla je CNN-u glasnogovornica kompanije Nancy Pekarek, ističući kako je sedam kliničkih ispitivanja Avandie potvrdilo da lijek nije povezan sa srčanim udarima.

Povjerenica FDA Margaret Hamburg izjavila je da čeka preporuke savjetodavnog odbora koji će ovoga ljeta dobiti izvještaj o lijeku Avandia.

Na senatskom izvještaju dvije je godine radio odbor istražitelja koji su preispitali više od 250 hiljada stranica dokumenata koje su osigurali GlaxoSmithKline, FDA i više drugih istraživačkih instituta. Istražitelji odbora obavili su i brojne razgovore i telefonske pozive s GlaxoSmithKlineom, FDA-om i "anonomnim zviždačima", navodi CNN.

U izvještaju se, između ostalog, iznosi procjena naučnika FDA da je Avandia povezana s oko 83 hiljade srčanih udara otkako se pojavila na tržištu, te da je GlaxoSmithKline već 1999. znao za te kardiovaskularne rizike, ali ih nije ozbiljnije razmatrao već je poduzeo korake da potkopa informacije o lijeku Avandia.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: