Pod nadzorom njegovog rivala
1

Gruzijski predsjednik odustao od tjelohranitelja

FENA
Mihail Sakašvili
Mihail Sakašvili
Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili odustao je u srijedu od svojih tjelohranitelja jer su oni sada pod nadzorom bliskog saradnika njegovog rivala premijera Bidzine Ivanišvilija, saopćila je predsjednikova press-služba.

Predsjednik je "potpuno odustao od svojih tjelohranitelja", izjavio je za AFP Sakašvilijev glasnogovornik Manana Manjgaladze.

Ivanišvili je imenovao svog osobnog tjelohranitelja na čelo agencije zadužene za zaštitu gruzijskih zvaničnika, među kojim je i predsjednik.

Predsjednikova administracija je u srijedu stavila na internet video snimak na kojem se vidi kako Sakašvili izlazi iz predsjedničke palače samo u pratnji supruge Sandre Roelofs i svojim automobilom odlazi na aerodrom kako bi otputovao u zvaničnu posjetu Azerbejdžanu.

U Gruziji vlada napeta politička situacija i teška saradnja u vrhu države nakon pobjede opozicione koalicije milijardera Bidzine Ivanišvilija na općim izborima u oktobru i njegovog dolaska na poziciju premijera.

Ovi izbori su okončali devetogodišnju dominaciju Sakašvilijeve stranke, a Zapad ih je pozdravio kao primjer demokratske tranzicije.

Oba političara treba da dijele vlast dok ne istekne drugi Sakašvilijev mandat u oktobru 2013. godine.

Nekoliko visokih zvaničnika iz Sakašvilijeve administracije je uhapšeno, a stotine pristalica njegove stranke saslušano zbog navodnih zloupotreba vlasti, što je izazvalo osudu SAD-a, NATO-a i Evropske unije koji su upozorili na "političku osvetu" i "selektivnu pravdu".