Oštre kontrole i kazne
62

Gruzijski parlament odobrio sporni zakon o stranim agentima

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Gruzijski parlament je odobrio kontroverzni zakon kojim se pooštravaju kontrole i povećavaju kazne za organizacije koje se finansiraju iz inostranstva.
Prema tome, svaka kompanija, uključujući medije i nevladine organizacije, obavezna je da se registruje kao kompanija koja "ispunjava interese strane sile" ukoliko prima više od 20 posto sredstava iz inostranstva.

Opozicija je opisala nacrt kao "ruski zakon", povlačeći paralele sa upotrebom sličnih mjera Moskve za suzbijanje nezavisnih medija i stigmatizaciju aktivista.

Usvajanje zakona uslijedilo je nakon sedmica intenzivnih protesta u Gruziji obilježenih sukobima između demonstranata i policije.

Aktivisti su jučer pokušali blokirati pristup parlamentu, dok su se tokom vikenda na ulicama glavnog grada održala velika okupljanja sa demonstrantima ogrnutim gruzijskim i zastavama EU.

Vladajuća partija u Gruziji pokušala je da usvoji zakon već prošle godine, ali su morali da odustanu nakon velikog talasa demonstracija.

Mnogi tvrde da će "zakon o stranim agentima" ometati nastojanja Gruzije za članstvo u EU.

Zemlja je u decembru dobila status kandidata, ali je Komisija upozorila da će Gruzija morati da krene putem vladavine prava i reformi pravosuđa.