Svijet
0

Gruzijski milijarder optužen za pripremanje državnog udara

FENA
Gruzijsko tužilaštvo je u četvrtak zatražilo da se ispita miljarder i kandidat na predsjedničkim izborima Badri Patarkacišvili, koji živi u egzilu a optužen je da je priremao državni udar kako bi svrgnuo vladu.

Patarkacišvili "je ispitivan prema optužnicama za pripremanje državnog udara", "pripremanje napada na jednoga gruzijskog političara" i "pripremanje terorističkog napada", saopćilo je državno tužilaštvo.

Tužilaštvo je preciziralo da Patarkacišvili, koji živi u Londonu i Izraelu, "treba da se pojavi kako bi mu bile uručene optužnice" i da su mu računi u jednoj gruzijskoj banci zamrznuti.

Patarkacišvili je osvojio 6,99 posto glasova na prijevremenim predsjedničkim izborima održanmim u subotu, na kojima je pobijedio dosadašnji predsjednik Mihail Saakašvili sa 52,21 posto glasova. Glavni kandidat opozicije je dobio 25,26 posto glasova.

Patarkacišvili je vodio kampanju iz inozemstva tvrdeći da se plaši povratka u Gruziju.

Gruzijsko tužilaštvo ga optužuje da je predložio 100 miliona dolara jednom visokom zvaničniku sigurnosti da izazove antivladine demonstraciej nakon izbora ako budu nepovoljni.

Patarkacišvili je priznao da je predložio ovu sumu kao mito, ali da je ona bila namijenjena "za uvjeravanje policije da ne poziva na odgovornost demonstrante opozicije".