Medvedev
0

Gruzijski lideri će doživjeti "tešku kaznu"

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Gruzijski lideri će se suočiti s "teškom kaznom" zbog prošlogodišnjeg sukoba s Rusijom čiji je cilj bilo preuzimanje kontrole nad proruskom separatističkom pokrajinom Južnom Osetijom, kazao je u subotu ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

"Siguran sam da će u dogledno vrijeme pravedna i teška kazna stići osobe koje su izdale zločinačke naredbe" za napad na Južnu Osetiju, izjavio je on za državnu televiziju.

Ruski predsjednik je ocijenio da se ne može isključiti ponavljanje sukoba s obzirom na ponašanje Tbilisija posljednjih sedmica i uputio kritike na račun Sjedinjenih Američkih Država zato što su pomogle Gruziji da se naoruža.

"Uvjeren sam da je savršeno poznato ko je naoružao i nastavio da naoružava režim u Tbilisiju", izjavio je Medvedev, nakon što je odlikovao vojnike u jednoj vojnoj bazi na južnoj granici Rusije i Gruzije povodom prve godišnjice sukoba.

Moskva i Tbilisi su iskoristili godišnjicu munjevitog rata u augustu 2008. godine da se ponovo međusobno optužuju ko je započeo rat.

Prema podacima Moskve, 67 ruskih vojnika i 162 južnoosetijska civila su ubijena u augustu prošle godine. Tbilisi tvrdi da su ubijena 224 gruzijska civila, 161 vojnik i 11 policajaca.

Na humanitarnom planu, oko 30.000 ljudi je raseljeno, uglavnom Gruzijaca, saopćio je Amnesty International.