{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gruzijska vojska ušla u glavni grad J. Osetije

S
8.8.2008. u 09:52
0
6
Gruzijska vojska ušla u glavni grad J. Osetije
0
Gruzijska vojska ušla u glavni grad J. Osetije
Foto: Reuters
Žestoke borbe vođene su oko glavnog grada Južne Osetije, a ruska agencija Interfax javlja da su rano jutros gruzijske snage, nakon noćašnjih borbi protiv separatističkih snaga, ušle u opkoljeni glavni grad Tskhinvali pri čemu je poginulo najmanje 15 ljudi, a ruska televizija objavila je snimke zapaljenih kuća.
Kako javlja Reuters, gruzijski zvaničnici negiraju izvještaj Interfaxa, a glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Shota Utiashvili ističe da gruzijske snage još nisu ušle u Tskhinvali već da se bore s dva konvoja kamiona koja su u iz Rusije ušla u Južnu Osetiju i nastoje proći do glavnog grada.

"Želimo dati vremena preostalim civilima da napuste grad," kaže glasnogovornik, a na pitanje da li će gruzijske trupe ući u Tskhinvali odgovara: "Ako bude potrebno".

Ruske vlasti pod vodstvom predsjednika Dmitrija Medvedeva, koje štite ovu pokrajinu, izjavili su da proučavaju vanredne mjere kako bi stabilizovali situaciju na teritoriji pobunjene Južne Osetije i pozivaju svijet da spriječi krvoproliće koje je ovdje otpočelo. Pod ruskom zaštitom ovaj prostor izborio je otcijepljenje, ali ne i međunarodno priznanje.

Kriza koja je zavladala u ovom području izaziva strah od izbijanja rata u regiji koja se nalazi na tranzitnom području za dopremu energenata i gdje se Rusija i Zapad zapravo natječu oko utjecaja.

Gruzija je vojnu operaciju pokrenula nakon sedmodnevnih sukoba vođenih protiv snaga pobunjenika Južne Osetije, nastojeći vratiti odmetnutu pokrajinu.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: