Eduard Kokoiti
0

"Gruzijci se ne mogu vratiti"

FENA
Eduard Kokoiti, Foto: AP
Eduard Kokoiti, Foto: AP
Vlasti Južne Osetije neće dopustiti povratak Gruzijaca koji su napustili svoja sela u zoni sukoba zbog početka ratnih djelovanja, izjavio je u petak predsjednik te nepriznate republike Eduard Kokoiti.

"Ne namjeravamo tamo više nikoga puštati. Više od 18.000 osetijskih izbjeglica iz Gruzije sada se nalazi u (ruskoj republici) Sjevernoj Osetiji. Treba njih vratiti u Južnu Osetiju", rekao je Kokooti u intervjuu dnevniku Kommersant, prenijele su agencije.

On je kazao da su iz gruzijskih sela svi civili već bili evakuirani i u njima nije nikoga bilo, a gdje su i ostali civili, južnoosetijske snage ostavile su koridor i dale mogućnost da odu.

"Želim vas uvjeriti da u tim enklavama faktički nikoga nije bilo", rekao je Kokoiti a na pitanje je li istina da su one uništene, odgovorio kontrapitanjem: "Trebalo je da dopustimo da odatle na nas pucaju, opet nam pucaju u leđa i iživljavaju se nad našim narodom?"

"Ustanovili smo granicu Južne Osetije", rekao je čelnik otcijepljene gruzijske autonomne oblasti.

Šef diplomatije Južne Osetije Murat Džiojev je rekao da su gruzijske vlasti odavno Gruzijce u Južnoj Osetiji "žrtvovale političkim interesima".

Džiojev je za Kommersant rekao da ruska vojska nije "upadala" na teritoriju Gruzije već je "oslobodila okupirani narod koji je ginuo".

Na pitanje šta Chinvali očekuje od Rusije nakon završetka rata, ministar nepriznate republike je rekao da "odavno čeka priznanje nezavisnosti".

"Želimo živjeti u sastavu te velike zemlje. Koliko godina još treba da živimo u ovakvim uvjetima kako bi nam omogućili da najzad živimo zajedno s Rusijom", rekao je Džiojev.

"Da je Južna Osetija bila priznata, gruzijske vlasti nikada se ne bi usudile bombardirati naše gradove i sela", rekao je on.

Prije operacije gruzijske vojske 8. augusta Gruzija je kontrolirala približno polovinu teritorije Južne Osetije, otcijepljene 1992. godine, a ostatak nepriznate vlasti u Chinvaliju.