{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gruzija: Vojska provodi vanredno stanje

F
8.11.2007. u 12:57
0
0
Gruzija: Vojska provodi vanredno stanje
0
Gruzija: Vojska provodi vanredno stanje
Foto: AFP
Vojnici su u četvrtak zaposjeli centar gruzijske prijestonice kako bi provodili vanredno stanje nametnuto nakon nasilnog gušenja protuvladinih protesta.
Emitiranje vijesti na nezavisnim stanicama je prekinuto i sve demonstracije su zabranjene.

Predsjednik Mihail Saakašvili u srijedu navečer je proglasio vanredno stanje nakon što je policija za suzbijanje nemira koristila suzavac, gumene metke i vodene šmrkove protiv hiljada demonstranta koji su pouzivali na Saakašvlijevu ostavku, javio je AP.

Skoro 100 ljudi povrijeđenih tokom sukoba hospitalizirano je u četvrtak, saopćilo je ministarstvo zdravstva.

Akcija slamanja uslijedila je nakon šest dana protesta ispred parlamenta - gruzijske najteže političke krize otkako je prozapadni Saakašvili izabran prije skoro četiri godine.

Saakašvili, koji je obrazovan u Americi i pokušava uzdrmati stoljeća ruakog uticaja i integrirati bivšu sovjetsku republiku u zapadni svijet, optužio je Moskvu za poticanje protesta i protjerao je trojicu ruskih diplomata.

U protestima koji su počeli u petak demonstranti su prvobitno pozivali na promjenu datuma planiranih izbora i izbornog sistema. Nakon što je Saakašvili odbio njihove zahtjeve i optužio ih da služe Kremlju, oni su zahtjev za njegovom ostavkom postavili kao svoj glavni cilj.

U skoro polusatnom TV obraćanju u srijedu navečer Saakašvili je izjavio da žali zbog upotrebe sile, ali je tvrdio kako je ona bila nužna u sprečavanju da zemlja potone u haos.

"Svako ima priliku da izrazi svoj protest u demokratskoj zemlji i ja kao demokrat uvijek branim pravo naroda da protestuje, ali vlasti nikada neće dopustiti destabilizaciju i haos u Gruziji", izjavio je on ispred gruzijske i zastave EU-a.

Vanredno stanje mora odobriti patrlament u roku od dva dana.

Bijela kuća izrazila je zabrinutost zbog dešavanja u srijedu.

"Tražimo da svi protesti budu miuroljubivi i da se obje strane suzdrže od nasilja. Vlada i opozicija treba da se uključe u konstruktivan dijalog. Nastavit ćemo posmatrati situaciju", izjavio je Gordon Johndroe, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

U četvrtak je nekoliko stotina pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova u smeđim uniformama i naoružano puškama s gumenim mecima patroliralo glavnim šetalištem Tbilissija, Rustaveli avenijom, mjestom, najvećih protesta i početka policijske ofanzive u srijedu.

Obično bučna i pješacima zagušena avenija bila je tiha. Samo nekoliko automobila kretalo se ulicama u četvrtak ujutro. Brojni pješaci bili su zapanjeni akcijom slamanja demonstracija i nespremni da pričaju o tome.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je Saakašvilijeve tvrdnje kao "neodgovornu provokaciju" i saopćilo kako su one pokušaj odvlačenja pažnje od gruzijskih unutrašnjih problema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: