|

Gruzija: Vojska provodi vanredno stanje

Gruzija: Vojska provodi vanredno stanje
0
F
FENA
8.11.2007. u 12:57
0
komentara
0

dijeljenja
Gruzija: Vojska provodi vanredno stanje Foto: AFP
Vojnici su u četvrtak zaposjeli centar gruzijske prijestonice kako bi provodili vanredno stanje nametnuto nakon nasilnog gušenja protuvladinih protesta.
Emitiranje vijesti na nezavisnim stanicama je prekinuto i sve demonstracije su zabranjene.

Predsjednik Mihail Saakašvili u srijedu navečer je proglasio vanredno stanje nakon što je policija za suzbijanje nemira koristila suzavac, gumene metke i vodene šmrkove protiv hiljada demonstranta koji su pouzivali na Saakašvlijevu ostavku, javio je AP.

Skoro 100 ljudi povrijeđenih tokom sukoba hospitalizirano je u četvrtak, saopćilo je ministarstvo zdravstva.

Akcija slamanja uslijedila je nakon šest dana protesta ispred parlamenta - gruzijske najteže političke krize otkako je prozapadni Saakašvili izabran prije skoro četiri godine.

Saakašvili, koji je obrazovan u Americi i pokušava uzdrmati stoljeća ruakog uticaja i integrirati bivšu sovjetsku republiku u zapadni svijet, optužio je Moskvu za poticanje protesta i protjerao je trojicu ruskih diplomata.

U protestima koji su počeli u petak demonstranti su prvobitno pozivali na promjenu datuma planiranih izbora i izbornog sistema. Nakon što je Saakašvili odbio njihove zahtjeve i optužio ih da služe Kremlju, oni su zahtjev za njegovom ostavkom postavili kao svoj glavni cilj.

U skoro polusatnom TV obraćanju u srijedu navečer Saakašvili je izjavio da žali zbog upotrebe sile, ali je tvrdio kako je ona bila nužna u sprečavanju da zemlja potone u haos.

"Svako ima priliku da izrazi svoj protest u demokratskoj zemlji i ja kao demokrat uvijek branim pravo naroda da protestuje, ali vlasti nikada neće dopustiti destabilizaciju i haos u Gruziji", izjavio je on ispred gruzijske i zastave EU-a.

Vanredno stanje mora odobriti patrlament u roku od dva dana.

Bijela kuća izrazila je zabrinutost zbog dešavanja u srijedu.

"Tražimo da svi protesti budu miuroljubivi i da se obje strane suzdrže od nasilja. Vlada i opozicija treba da se uključe u konstruktivan dijalog. Nastavit ćemo posmatrati situaciju", izjavio je Gordon Johndroe, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

U četvrtak je nekoliko stotina pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova u smeđim uniformama i naoružano puškama s gumenim mecima patroliralo glavnim šetalištem Tbilissija, Rustaveli avenijom, mjestom, najvećih protesta i početka policijske ofanzive u srijedu.

Obično bučna i pješacima zagušena avenija bila je tiha. Samo nekoliko automobila kretalo se ulicama u četvrtak ujutro. Brojni pješaci bili su zapanjeni akcijom slamanja demonstracija i nespremni da pričaju o tome.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je Saakašvilijeve tvrdnje kao "neodgovornu provokaciju" i saopćilo kako su one pokušaj odvlačenja pažnje od gruzijskih unutrašnjih problema.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.