Svijet
0

Gruzija smatra da je nemoguće uspostaviti odnose s Rusijom

FENA
Nino Kalandadze
Nino Kalandadze
Gruzija je u petak ocijenila "nemogućim" uspostavljanje diplomatskih odnosa s Rusijom sve dok Moskva priznaje nezavisnost dviju gruzijskih separatističkih regija Abhazije i Južne Osetije.

Reagirajući na ponudu Moskve da dvije zemlje uspostave diplomatske odnose, Nino Kalandadze, zamjenica gruzijsklog ministra vanjskih poslova, izjavila je za agenciju AFP: "Ako Rusija hoće da ima tri ambasade na gruzijskom teritoriju, onda je prirodno nemoguće uspostaviti diplomatske odnose."

"Gruzija je bila prisiljena da prekine diplomatske odnose s Rusijom kada je ona okupirala njene suverene teritorije i proglasila njihovu nezavisnost na nelegalan način", kazala je ona.

"Ali ako je Rusija spremna da prekine okupaciju Abhazije i Južne Osetije, onda nema prepreka našim diplomatskim odnosima", dodala je ona.

Znakovi približavanja između dvije zemlje pojavili su se u utorak kada je gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili izjavio u parlamentu da je njegova zemlja "spremna da pruži veću šansu miru predlažući jednostrano ukidanje viznog režima s Rusijom".