Svijet
0

Gruzija proglasila ratno stanje

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili proglasio je ratno stanje u zemlji nakon odluke donesene na sastanku gruzijskog vijeća sigurnosti u Tbilisiju. Gruzijski predsjednik rekao je kako će odluku o uvođenju ratnog stanja dati na odobrenje parlamentu.

Istovremeno, ruska avijacija bombardovala je gruzijski grad, usmrtivši i ranivši pritom brojne civile, javlja reporter AP-a koji je grad Gori posjetio u subotu ubrzo nakon prodora. Mnoge stambene zgrade su uništene, a nakon napada ruske vojske tijela mrtvih i povrijeđenih civila, uključujući djecu, žene i stare osobe nalaze se posvuda.

Ruski avioni imali su za cilj obližnju vojnu bazu, ali su i naseljena područja nastradala pri napadu.

Rusija je poslala stotine trupa u gruzijski separatistički region Južnu Osetiju i zaprijetila novim zračnim napadima na gruzijske vojne baze.

Oko 1.500 ljudi ubijeno je, a ovaj broj je porastu, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Svjedoci kažu da je glavni grad provincije Tskhinvali potpuno uništen i da se tijela stradalih nalaze posvuda. Strahuje se da će ratna dejstva između Rusije i Gruzije poprimiti šire razmjere dok Gruzija u pomoć poziva međunarodnu zajednicu.

U izvještajima se navodi da je oboreno deset ruskih aviona, iako ruski predsjednik Medvedev ističe da su snage poslane da bi prisilile Gruziju da obustavi paljbu.