Human Rights Watch
0

Gruzija priznala da je koristila kasetne bombe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gruzijske vlasti priznale su da su koristile kasetne bombe u napadima na Južnu Osetiju u kojima je poginulo najmanje 14 civila, saopćila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Ministarstvo za odbranu Gruzije je navelo u zvaničnom pismu poslanom organizaciji HRW da su bombe M-85 korištene u blizini tunela Roki koji povezuje Južnu Osetiju s Rusijom, javio je u ponedjeljak uvečer Reuters.

HRW je potvrdio da je u augustu najmanje 14 civila ubijeno, a više stotina ranjeno u najmanje četiri južnoosetijskih sela od kasetnih bombi koje su koristile gruzijske i ruske snage.

Ova ogranizacija sa sjedištem u New Yorku je istovremenop objavila da su vlasti Rusije demantirale tvrdnju HRW-a da su i one koristile bombe M-85

HRW, međutim, tvrdi da posjeduje dokaze koji potvrđuju njegove navode.

Više od 100 zemalja se složilo u maju u irskom glavnom gradu Dublinu da upotreba kasetnih bombi treba da bude zabranjena zato što "ne prave razliku između boraca i neboraca civila, čime se krši međunarodni humanitarni zakon", ukazala je Boni Doherty, istraživač iz HRW-a.

Sastanak zemalja koje imaju namjeru da potpišu taj sporazum održat će se u decembru u Oslu.

Dok su Rusija, Sjedinjene Američke Države i Narodna Republika Kina odbile da učestvuju na sastanku, Velika Britanija, Francuska i Njemačka su najavile svoje prisustvo.

Docherty je iznijela da je u napadu ruskih snaga 12. augusta na gruzijsko selo Ruisi, južno od granice Južne Osetije, ubijeno najmanje troje civila, a ranjeno pet.

Istog dana, poginulo je osam civila a više desetina je ranjeno, također u ruskom zračnom napadu na grad Gori, dodala je Docherty pozivajući se na izvještaje s terena istraživača HRW-a.

Docherty je rekla i da je na stotine kasetnih bombi M-85 bačeno na gruzijski grad Šindisi, ali nije mogla tačno kazati koje snage su ih bacile.

Naime bombe su izraelske proizvodnje i Rusija ne posjeduje takve, istakla je ona, ali je podsjetila da se zna da je Izrael snabdijevao Gruziju oružjem.

HRW je uputio poziv Gruziji i Rusiji da u potpunosti sarađuju s evropskim ekipama za deminiranje koje su već stigle u region da bi počistile neeksplodirane bombice iz kasetnih bombi.

Svaka kasetna bomba sadrži veliki broj malih bombica od kojih sve ne moraju da eksplodiraju pri udaru u zemlju.

One mogu da budu aktivirane godinama kasnije, pa su velika opasnost za civile, naročito za djecu.