{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gruzija priznala da je koristila kasetne bombe

F
2.9.2008. u 14:51
0
0
Gruzija priznala da je koristila kasetne bombe
0
Gruzija priznala da je koristila kasetne bombe
Foto: Reuters
Gruzijske vlasti priznale su da su koristile kasetne bombe u napadima na Južnu Osetiju u kojima je poginulo najmanje 14 civila, saopćila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).
Ministarstvo za odbranu Gruzije je navelo u zvaničnom pismu poslanom organizaciji HRW da su bombe M-85 korištene u blizini tunela Roki koji povezuje Južnu Osetiju s Rusijom, javio je u ponedjeljak uvečer Reuters.

HRW je potvrdio da je u augustu najmanje 14 civila ubijeno, a više stotina ranjeno u najmanje četiri južnoosetijskih sela od kasetnih bombi koje su koristile gruzijske i ruske snage.

Ova ogranizacija sa sjedištem u New Yorku je istovremenop objavila da su vlasti Rusije demantirale tvrdnju HRW-a da su i one koristile bombe M-85

HRW, međutim, tvrdi da posjeduje dokaze koji potvrđuju njegove navode.

Više od 100 zemalja se složilo u maju u irskom glavnom gradu Dublinu da upotreba kasetnih bombi treba da bude zabranjena zato što "ne prave razliku između boraca i neboraca civila, čime se krši međunarodni humanitarni zakon", ukazala je Boni Doherty, istraživač iz HRW-a.

Sastanak zemalja koje imaju namjeru da potpišu taj sporazum održat će se u decembru u Oslu.

Dok su Rusija, Sjedinjene Američke Države i Narodna Republika Kina odbile da učestvuju na sastanku, Velika Britanija, Francuska i Njemačka su najavile svoje prisustvo.

Docherty je iznijela da je u napadu ruskih snaga 12. augusta na gruzijsko selo Ruisi, južno od granice Južne Osetije, ubijeno najmanje troje civila, a ranjeno pet.

Istog dana, poginulo je osam civila a više desetina je ranjeno, također u ruskom zračnom napadu na grad Gori, dodala je Docherty pozivajući se na izvještaje s terena istraživača HRW-a.

Docherty je rekla i da je na stotine kasetnih bombi M-85 bačeno na gruzijski grad Šindisi, ali nije mogla tačno kazati koje snage su ih bacile.

Naime bombe su izraelske proizvodnje i Rusija ne posjeduje takve, istakla je ona, ali je podsjetila da se zna da je Izrael snabdijevao Gruziju oružjem.

HRW je uputio poziv Gruziji i Rusiji da u potpunosti sarađuju s evropskim ekipama za deminiranje koje su već stigle u region da bi počistile neeksplodirane bombice iz kasetnih bombi.

Svaka kasetna bomba sadrži veliki broj malih bombica od kojih sve ne moraju da eksplodiraju pri udaru u zemlju.

One mogu da budu aktivirane godinama kasnije, pa su velika opasnost za civile, naročito za djecu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: