Svijet
0

Gruzija pristala na modificirani mirovni plan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili izjavili su u srijedu da su se složili oko modificirane verzije mirovnog plana u vezi sa sukobom u gruzijskoj proruskoj pokrajini Južnoj Osetiji.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u utorak je naredio prestanak vojnih operacija u Gruziji u znak podrške planu koji mu je u Moskvi izložio Sarkozy.

Francuski predsjednik je nakon sastanka s Medvedevim odletio u Tbilisi kako bi o planu razgovarao s gruzijskim predsjednikom Saakašvilijem.

"To je politički dokument. To je sporazum o principima... i mislim da se u potpunosti slažemo u vezi s njima", rekao je Saakašvili na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom.

Sporazumom se uz ostalo predviđa povratak zaraćenih strana na njihove položaje prije početka neprijateljstva.

Sarkozy je rekao da bi tekst sporazuma trebao biti izložen na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije u srijedu kako bi oni mogli stati iza njega. To bi onda bio temelj za rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Sarkozy je rekao da tekst sada omogućava otvaranje međunarodnih pregovora oko načina povratka sigurnosti i stabilnosti u regijama Južnoj Osetiji i Abhaziji.

On je uvjerio gruzijskog predsjednika da će se posebne ruske sigurnosne mjere koje se spominju u dogovoru primjenjivati samo u područjima koja graniče s Južnom Osetijom, a ne na šire područje Gruzije.

Sarkozy, čija zemlja sada predsjedava Evropskom unijom, rekao je kako vjeruje da je gruzijski teritorijalni integritet zajamčen duhom teksta sporazuma, prenio je Večernji hr.

Saakašvili je izrazio nadu da je sporazum uvod u dolazak međunarodnih mirovnih snaga u Južnu Osetiju, koje će zamijeniti ruske postrojbe.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da Moskva nema primjedaba na promjene u tekstu sporazuma o primirju s Gruzijom koji je postignut uz posredništvo francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

"Razjašnjenje teksta je prihvaćeno", rekao je Lavrov na sastanku.

Sarkozy se iz Tbilisija konsultirao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom u vezi s promjenama u tekstu sporazuma, dodao je Lavrov.

Promjene su uvedene na insistiranje gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija, a njima su uklonjene stavke o razgovorima o statusu dvije gruzijske regije: Južne Osetije i Abhazije.

Lavrov je rekao da Moskva nije imala prigovora "jer u biti to ništa ne mijenja".