Mihail Saakašvili
0

'Gruzija pregovara o "strateškom partnerstvu" s SAD'

FENA
Gruzija i Sjedinjene Američke Države pregovaraju o "sporazumu o strateškom partnerstvu" koji će obilježiti početak "nove etape" u odnosima između dvije zemlje, izjavio je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili.

"Mi smo u fazi pregovora o američko-gruzijskom sporazumu o strateškom partnerstvu. To će biti jedna potpuno nova etapa u našim odnosima", izjavio je Saakašvili za gruzijsku televiziju.

"SAD nije nikada ranije kazao da je Gruzija strateški partner", dodao je on.

Zamjenik gruzijskog ministra vanjskih poslova Gouiga Bokeria je precizirao agenciji AFP da će sporazum pokriti "domene sigurnosti, odbrane, ekonomije i demokratskog razvoja".

Kompromis, sličan strateškom sporazumu koji su SAD i Ukrajina potpisali prošle semice mogao bi podjariti napetosti s Rusijom.

Gruzija, saveznica SAD-a, pokrenula je ofanzivu u Južnoj Osetiji na koju je Moskva odgovorila slanjem ruskih trupa u Gruziju, a krajem augusta priznala je nezavisnost Južne Osetije, kao i druge gruzijske secesionističke republike Abhazije.

Washington i Kijev su potpisali strateški sporazum o "boljoj saradnji" između dvije zemlje i otvaranju mjesta za američkog diplomata na Krimu, ukrajinskoj regiji u kojoj se nalazi ruska flota na Crnom moru.

NATO je saopćio početkom mjeseca da će produbiti saradnju s Ukrajinom i Gruzijom.