{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gruzija planira terorističke akte u Rusiji

F
FENA
16.10.2008. u 16:29
0
2
Gruzija planira terorističke akte u Rusiji
0
Gruzija planira terorističke akte u Rusiji
Foto: AFP/File
Ne mireći se sa tim što je Rusija spasila Južnu Osetiju i priznala nezavisnost te republike i Abhazije, Gruzija je, izgleda, odlučila prijeći na diverzantsko-terorističku borbu, koja bi se mogla premjestiti na ruske gradove, piše u četvrtak ruski dnevnik "Izvestija".
Podsjećajući na eksploziju 3. oktobra u Chinvaliju, glavnom gradu Južne Osetije, kada je poginulo devet pripadnika ruskog mirovnog kontingenta a dva dana kasnije ubijen jedan građevinski radnik, dnevnik piše da bi se, prema podacima koje raspolaže, teroristička borba mogla premjestiti unutar Rusije, uključujući Moskvu, Sankt-Peterburg i Soči.

Ističući da nije dobijena zvanična potvrda o prijetnji gruzijskog terorizma, "Izvestija" prenosi tekst telegrama za koji tvrdi da je distribuiran u sva odjeljenja moskovske policije, prema kojem "opasnost terorističkih akata dolazi... od terorista iz gruzijskih radikalnih patriotskih grupa", a da se "ispostavlja da su tajanstveni gruzijski 'patrioti', specijalne službe te zemlje".

"Prema postojećoj operativnoj informaciji, gruzijske specijalne službe pripremaju eksplozije u zgradama u gradovima Sankt-Peterburg i Soči", prenosi "Izvestija" izvod iz jednog telegrama, u kojem se navodi da bi izvršioci tih diverzantsko-terorističkih akata bile "izbjeglice iz Abhazije, koje žive u tim gradovima" i da se namjerava dostavljanje komponenti eksplozivnih naprava tokom ovog mjeseca.

Pozivajući se na izjavu iz gradske policije, list navodi da se u Moskvi provode antiterorističke provjere i da će biti poduzete sve mjere da se onemoguće teroristički akti.

"Nikakvih razloga za paniku i uznemirenje nema", rekao je agenciji Itar-Tass načelnik moskovske uprave unutrašnjih poslova Vladimir Pronjin, koji je na pitanje da li se poduzimaju dodatne sigurnosne mjere rekao da se moskovska policija nikada nije opuštala i da su njeni pripadnici neprekidno orijentirani na sprečavanje terorističkih akata i drugih prijestupa.

Pronjin nije želio komentirati navode u medijima.

Na nedavnoj sjednici Komiteta, prenosi Tanjug, direktor Federalne službe sigurnosti Rusije Aleksandar Bortnjikov naložio je da se poduzmu mjere antiterorističke zaštite u vezi sa situacijom u Južnoj Osetiji i informacijom o pripremi gruzijskih službi za terorističke akcije i namjere banditskih grupa da se aktiviraju na Sjevernom Kakvazu, podsjeća agencija Itar-Tass.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: