Svijet
0

Gruzija osudila Putinovu "provokaciju"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Gruzija je najoštrije osudila posjetu ruskog premijera Vladimira Putina otcijepljenoj gruzijskoj pokrajini Abhaziji, tačno godinu dana nakon što su dvije zemlje vodile kratak rat oko te teritorije.

Zvanični Tbilisi je dolazak ruskog premijera u Abhaziju u srijedu nazvao provokacijom i optužio Vladimira Putina da namjerno pokušava destabilizirati regiju.

Premijeru Putinu je u glavnom gradu Abhazije Suhumiju priređen herojski doček. Ovo je prva Putinova posjeta spornoj oblasti otkako je Moskva priznala nezavisnost te gruzijske pokrajine, javlja BBC.

Rusija će, rekao je Putin u abhaskoj prijestonici Suhumiju, u narednih godinu dana uložiti oko 500 miliona dolara u vojne baze u Abhaziji i na osiguranje njezine granice s Gruzijom.

"Ove godine smo izdvojili veliku količinu novca - oko 15 milijardi rubalja - u rješavanje sigurnosnih pitanja, odnosno opremanje naših vojnih baza i granice Abhazije. To znači da ćemo ojačati granicu, a ne da ćemo izgraditi novu Mažino liniju. Znači, želimo modernu granicu preko koje će biti mogući kontakti kako s Gruzijom, tako i s Rusijom", rekao je Putin.

Odgovarajući na pitanje novinara da li u će regiji ponovo izbiti rat, Putin je rekao da "ništa nije isključeno s obzirom na trenutno rukovodstvo Gruzije".

Godinu dana nakon rata između Rusije i Gruzije, Moskva, navode analitičari, pojačava kontrolu nad tom gruzijskom separatističkom oblasti.

Kremlj je nakon prošlogodišnjeg rata priznao nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, dok Gruzija tvrdi da je posrijedi ugrožavanje njenog suvereniteta.

Kritikama putovanja ruskog predsjednika vlade u Abhaziju pridružila se i Britanija, koja je ocijenila da će Putinova najava dodatnog izdvajanja novca za vojne potrebe u toj oblasti pojačati napetost u regiji.