Vladimir Vasiljev
0

Gruzija ne bi počela operaciju bez Amerike

FENA
Šef odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta) za sigurnost Vladimir Vasiljev izjavio je danas da Gruzija ne bi mogla započeti vojnu operaciju protiv nepriznate Južne Osetije bez učešća SAD-a.

"Gruzija bez Amerike ništa to ne bi mogla provesti", rekao je Vasiljev na konferenciji za novinare u Moskvi, dodajući da se Gruzija spremala za rat.

Državni TV kanal "Rusija" u izvještajima o obnovljenim sukobima oko Južne Osetije, oblasti sa manje od 70.000 stanovnika, navodi da je cjelokupno gruzijsko naoružanje najnovije, po NATO modelima, a da gruzijske vojnike "obučavaju za upravljanje njime američki instruktori".

Za posljednje četiri godine vojni rashodi Gruzije uvećani su za više od 30 puta, sa skromnih 30 miliona dolara u 2003., do milijarde u 2007., navodi ruska TV, ističući da je, po podacima ruskog Ministarstva odbrane, kupljeno približno 400 tenkova, 150 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i desetine vojnih helikoptera.

Veći dio oružja i tehnike je iz zemalja NATO ali postoje i drugi dobavljači, navodi TV "Rusija", dodajući da je i zvanična Ukrajina potvrdila da u posljednje tri godine isporučuje oružje Gruziji.