Izvještaj EU
0

"Gruzija je izazvala rat s Rusijom"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U izvještaju koje je Evropska unija (EU) naručila u decembru 2008. iznosi se zaključak da je Gruzija 2008. zaratila s Rusijom, ali se osuđuje i Moskva jer je prethodno provokacijama povećala napetost, doznaje se u srijedu od izvora bliskog komisiji koja je napisala dokument.
  • Sukobljene strane dijele odgovornost, rekao je kratko izvor, uoči službene objave izvještaja koja se planira tokom popodneva. Po rezultatima tog izvještaja, gruzijske snage su počele sukob u noći sa 7. na 8. augusta, kako bi uspostavile nadzor nad pobunjenom pokrajinom Južnom Osetijom, a da se nije mogla dokazati prisustvo ruskih snaga na tom području, dodaje izvor koji nije htio otkriti identitet.

Komisija koju je predvodila iskusna švicarska diplomatkinja Heidi Tagliavini, odbacilo je tako glavni argument gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija. On je tvrdio da je reagirao na pokušaj invazije ruske vojske na gruzijski teritorij preko Južne Osetije.

U izvještaju istodobno nije pošteđena ni Rusija. U njemu se ocjenjuje da i Moskva nosi dio odgovornosti za sukob zbog toga što je u sedmicama i mjesecima prije rata provodila strategiju eskaliranja napetosti u dvjema pobunjenim pokrajinama i oko njih. Također, ruski se odgovor na gruzijski napad ocjenjuje "nerazmjernim".

Komisija prebacuje Rusiji što je stanovnicima Abhazije i Južne Osetije dijelila ruske pasoše, što je povećalo napetost s Tbilisijem.