{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grupe za ljudska prava: Situacija u Gazi najteža od 1967. godine

F
6.3.2008. u 11:13
0
0
Grupe za ljudska prava: Situacija u Gazi najteža od 1967. godine
0
Grupe za ljudska prava: Situacija u Gazi najteža od 1967. godine
Humanitarna situacija u Gazi najteža je otkako je Izrael okupirao tu teritoriju u 1967., tvrde grupe za ljudska prava i za pomoć u razvoju čije je sjedište u Velikoj Briraniji.
Među njima su Amnesty International, Save the Children, Cafod, Care International i Christian Aid, javio je BBC.

One su kritikovale izraelsku blokadu Gaze kao ilegalno kolektivno kažnjavanje kojim nije pružena sigurnost.

Izrael tvrdi da su vojna akcija i ostale mjere zakonite i potrebne da bi se zaustavili raketni napadi iz Gaze.

Izrael je povukao vojnike i doseljenike iz priobalnog pojasa Gaze u 2005., ali je zadržao kontrolu nad njegovim zračnim prostorom i obalom, kao i nad vlastitom granicom s tom teritorijom.

On je pojačao svoju blokadu u januaru zbog povećanja raketnih napada palestinskih militanata u Gazi.

U izvještaju grupa "Pojas Gaze: humanitarna implozija", tvrdi se da je blokada dramatično povećala nivoe siromaštva i nezaposlenosti, te da je dovela do pogoršanja u radu obrazovnih i zdravstvenih službi.

Više od 1,1 miliona stanovnika Gaze ovisno je o pomoći u hrani, a od 110.000 radnika ranije zaposlenih u privatnom sektoru njih 75.000 sada je izgubilo radna mjesta, navodi se u izvještaju.

"Ukoliko se blokada ne okonča odmah, bit će nemoguće vratiti Gazu s ruba ove katastrofe, a nade za mir u regiji bit će potopljene", izjavio je Geoffrey Dennis iz Care International UK.

Prošle su sedmice izraelske snage pokrenule krvavi i destruktivni napad u sjevernoj Gazi, u kojem je više od 120 Palestinaca - od kojih su mnogi civili - ubijeno.

Izrael tvrdi kako te mjere imaju za cilj zaustaviti česte raketne napade palestinskih aktivista.

Nedavni raketni napadi pogađali su mjesta dublje u južnom Izraelu, dosežući i do Ashkelona, najvećeg izraelskog grada blizu pojasa Gaze.

Britanske grupe slažu se da Izrael ima pravo i obavezu da štiti svoje građane, tražeći od obje strane da prekinu nezakonizte napade na civile.

One su međutim pozvale Izrael da se drži svojih obaveza, kao okupatorska sila u Gazi, da osigura da svi njeni stanovnici imajnu pristup hrani, pitkoj vodi, električnoj energiji i medicinskoj zaštiti, koji je prekinut u priobalnom pojasu.

"Kažnjavati kompletno stanovništvo Gaze negirajući mu ova osnovna prava potpuno je neodbranjivo", izjavila je britanska direktorica Amnestyja, Kate Allen.

"Trenutna situacija stvorena je ljudskom rukom i mora se poništiti", kazala je.

Ostale preporuke grupa uključuju međunarodni angažman s Hamasom, koji odbija legitmitet Izraela i ušutkuju ga izraelski saveznici, te sa strankom Fatah palestinskog lidera sa Zapadne obale Mahmuda Abbasa.

"Gaza ne može postati partner za mir dok se Izrael, Fatah i Kvartet (SAD, UN, EU i Rusija) ne angažuju s Hamasom i daju narodu Gaze budućnost", izjavio je Daleep Mukarji iz Christian Aida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: