Ubistva u SAD-u
0

Grupa privatnih istražitelja tvrdi da zna stvarni identitet serijskog ubice Zodiaca

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Grupa privatnih istražitelja tvrdi da je američki serijski ubica poznat pod imenom Zodiac preminuo 2018. godine, ali nadležni su odbacili ovaj navod.

Zodiac se tereti da je 60-ih godina na području San Francisca ubio najmanje pet osoba. Od tada do danas ubica nije identificiran.

Case Breakers, grupa privatnih istražitelja koji su posvećeni dugo nerasvijetljenim slučajevima, je 6. oktobra objavila da je ubica preminuo 2018. Tvrde da je riječ o Garyju Francisu Posteu. Tvrdnju argumentiraju novim fizičkim i forenzičkim dokazima. Međutim, u FBI-u i policiji su odbacili ovaj navod.

Nadležni i novinari svake godine dobiju stotine prijava o tome ko bi mogao biti ubica. No, navode Case Breakersa možda i ne bi trebalo olako zanemariti s obzirom na to ko ih čini. Čini ih 40 volonterskih članova različitih zanimanja - pravnici, vojnici i drugi.

Prema njihovim navodima, Posteov fizički izgled je vrlo sličan policijskim skicama Zodiaca iz 1969. Ocijenili su da postoji nepobitna sličnost između ožiljka na Posteovom čelu i onog koji je istaknut na Zodiacovim skicama. Ukazali su da dešifrovana Zodiacova pisma sadrže anagrame Posteovog imena. Uvjeravaju da imaju svjedoke i dokaze iz desetogodišnje istrage kojima mogu potkrijepiti ove navode.

Međutim, iz policije San Francisca poručili su da je riječ o posrednim dokazima.

U FBI-u su prošle godine potvrdili da su nezavisni istraživači dešifrovali jednu od Zodiacovih poruka listu San Francisco Chronicle dok je činio zločine. Ali, to nije bilo dovoljno da se utvrdi identitet ubice. Poruka je glasila: "Nadam se da se zabavljate pokušavajući uhvatiti me".

David Oranchak, web dizajner iz Virginije, koji je pomagao u dešifrovanju, je 6. oktobra izjavio za Chronicle da je malo vjerovatno da je u ovoj poruci sadržano ime ubice.

Zodiac je postao popularan upravo šaljući pisma novinarima i policiji tvrdeći da je ubio 37 ljudi. Ovaj misteriozni slučaj bio je inspiracija za dva filma - jedan je onaj nazvan "Zodiac" iz 2007. u kojem glume Robert Downey i Jake Gyllenhaal, a drugi je "Prljavi Harry" (Dirty Harry) u kojem glumi Clint Eastwood, piše BBC.