Svijet
0

Grupa odgovorna za napade u Bombaju uputila novu prijetnju

FENA
Malo poznata islamska militantna grupa koja je preuzela odgovornost za napade na bombajske vozove upozorila je u utorak u e-mailu poslanom indijskoj TV stanici da planira napade na indijske historijske spomenike.

U međuvremenu je broj poginulih u 11 bombaških napada porastao je na 207.

Broj poginulih mijenjao se od eksplozija otprije sedmicu dana na prepune putničke vozove. U utorak je porastao sa 182 na 207 nakon što su zvaničnici dodali tome broju ljude koji su preminuli u blonicama u koje su prebačeni u Thaneu, gradu u blizini Bombaja.

"Svi oni su žrtve eksplozija", izjavio je B. M. Raut, zvaničnik za bavljenje vanrednim situacijama u državnoj vladi Maharashtre, čija je Bombaj prijestonica.

Grupa koja je preuzela odgovornost za bombaške napade u e-mailu poslanom u subotu TV stanici Aaj Tak je Lashkar-e-Qahhar, iako istražitelji tvrde kako još provjeravaju vjerodostojnost tvrdnje.

Grupa je u utorak pokušala otkloniti sumnje prema svome prvobitnom preuzimanju odgovornosti dodajući kako planira pružiti audio i video dokaz da je izvela niz bombaških napada koji su potresli bombajsku prometnu željezničku mrežu tokom večernje špice.

Lashkar navodi u e-mailu koji je Associated Pressu pružila Aaj Tak, da je 16 ljudi učestvovalo u napadima 11. jula na Bombaj - također poznat kao i Mumbai - i da je jedan od njih poginuo.

Ali "svih preostalih 15 mudžahedina je potpuno sigurno i proslavljaju uspijeh te misije i također se pripremaju za narednu midsiju", navodi se u e-mailu na lošem engleskom jeziku.

"Također zahtijevamo od muslimanske braće i sestara u Indiji da se u budućnosti ne približavaju glavnim historijskim, vladinim i drugim spomenicima u Indiji, a posebno u Delhiju i Mumbaiju. U suprotnome i oni će biti povrijeđeni", navodi se u poruci.