Svijet
0

Grkinje prekršile stoljetno pravilo i ušle na Atos

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Desetak Grkinja prekršilo je hiljadugodišnju zabranu i u utorak upalo u mušku monašku zajednicu na Atosu, za vrijeme protesta oko sporne zemlje.

Grčka pravoslavna zajednica sa svojih 20 manastira na Atosu, na sjeveru zemlje, ostala je izvan domašaja žena od svog osnivanja prije više od 1.000 godina i smatra se duhovnim centrom pravoslavnog hrišćanstva.

"Desetak žena preskočilo je ogradu koja predstavlja granicu zajednice u utorak i provelo simboličnih 20-tak minuta na teritoriji monaha", izjavila je Reutersu Lica Amanatidus-Passalidu, koja je učestvovala u protestu.

Demonstranti, oko 1.000 stanovnika okolnih mjesta, protive se zahtjevu pet manastira da im se dodijeli 20.000 ari zemlje u blizini Chalkidikija, koji spada u jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Grčkoj.

"Manastiri ne poštuju imanje lokalnih porodica, zbog čega bismo ih mi poštovali?" - izjavila je za grčki dnevnik Katimerini Grkinja Kiriaki Malama.

"Ta zemlja im ne pripada i kršimo zabranu prava ulaska žena na Atos da bismo skrenule pažnju na našu stvar i povratile zemlju koju nam žele oduzeti manastiri", rekla je Amantidus-Passalidu.

Tužilaštvo u Solunu je naredilo istragu povodom incidenta, jer je kršenje zabrane ulaska žena na Atos prema grčkom zakonu kriminalni čin.

Ovo je prvo javno kršenje zabrane, ali ne i prvi upad žena u manastirsku zajednicu u kojoj u 20 različitih manastira, odvojeno od ostatka svijeta, živi oko 1.500 monaha. Žene turisti i arheolozi su u toku proteklih decenija nakratko znali prekršiti zabranu, ali su žene pritom uvijek bile prerušene u muškarce.

Životni uvjeti i tradicija u manastirima kojima se prilazi isključivo s mora i koje redovno posjećuje britanski princ Charles nisu se mijenjali 1.000 godina.