Svijet
0

Gripa H1N1 u opadanju u SAD-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Raširenost zaraze svinjskom gripom u SAD-u je u opadanju, ali je istovremeno zabilježeno najviše smrti djece u jednoj sedmici od početka epidemije, objavila je u ponedjeljak američka epidemiološka služba - Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) iz Atlante.

O raširenoj zarazi virusom H1N1 izviješteno je iz 32 savezne države u sedmici završno s 21. novembrom, što je pad u odnosu na 43 države sedmicu ranije, navodi CDC.

U izvješću se također navodi da je u istoj sedmici laboratorijski potvrđeno 27 novih smrti djece mlađe od 18 godina od svinjske gripe, čime je broj umrle djece službeno povećan na 200.

Od početka epidemije to je najveći broj djece koji je u jednoj sedmici umro od nove gripe u SAD-u.

Dužnosnici vjeruju da je uz službeno izviještene smrti bilo i još nekoliko stotina umrle djece jer statistika smrti zaostaje za širenjem epidemije.

Od prve pojave u aprilu od svinjske gripe je prema procjenama oboljelo 22 miliona Amerikanaca, oko 98.000 je hospitalizirano a 4.000 je umrlo. Ta je statistika slična onoj kod sezonske gripe, ali uz veću smrtnost djece i mladih.

Pandemija svinjske gripe do sada je imala dva vala u SAD-u - prvi na proljeće i drugi veći koji je počeo krajem ljeta. Vrhunac drugog vala bio je krajem oktobra, kada je gripa bila raširena u 48 od 50 američkih saveznih država.

U CDC-u očekuju i treći val, početkom januara. "Ne bismo bili iznenađeni da vidimo još jedan uzlet gripe krajem godine ili početkom iduće, kada se djeca vrate u školu s božićnih blagdana", rekao je glasnogovornik CDC-a Tom Skinner.

Širenje gripe nakon blagdana zabilježeno je tokom pandemije gripe 1957. koja se proučava kao mogući model za sadašnju pandemiju svinjske gripe.