Svijet
0

Gricenko: Vojska će izvršavati naredbe Juščenka

FENA
Viktor Juščenko; Foto: Reuters
Viktor Juščenko; Foto: Reuters
Ukrajinske oružane snage nalaze se u mjestima svoga stalnog rasporeda i nikakvih pokreta, između ostalog ni tenkovskih jedinica nije bilo, izjavio je u ponedjeljak uvečer u Kijevu ministar odbrane Anatolij Gricenko.

Ministar Gricenko je na vanrednoj sjednici ukrajinske vlade rekao da će "vojska djelovati isključivo u okviru pozitivnog zakonodavstva i izvršavati naredbe vrhovnog zapovjednika - predsjednika zemlje Viktora Juščenka", prenijela je ruska novinska agencija Itar-Tass.

Juščenko je u ponedjeljak raspustio Vrhovnu radu (skupštinu) i zakazao vanredne parlamentarne izbore za 27. maj, ali je vladajuća većina u parlamentu dala do znanja da neće poštovati predsjednikov ukaz i najavila da će ga obarati na Ustavnom sudu.

Ruski mediji prenijeli su u ponedjeljak uvečer izjavu glasnogovornika State Departmenta Seana McCormacka iz Washingtona, koji je "pozvao sve ukrajinske političke lidere da budu odgovorni za ponašanje svojih pristalica i održe mir".

"Pažljivo pratimo razvoj događaja u Ukrajini i pozivamo sve partije da poštuju zakon i rješavaju sva pitanja nenasilnim putem, u skladu s demokratskim principima i nacionalnim interesima Ukrajine", navedeno je u saopćenju.