Poruka iz Londona
215

Greta Thunberg: Vrijeme je za rušenje zapadnjačkog nasilnog i rasističkog kapitalizma

B. R.
Greta Thunberg, aktivistica za zaštitu okoliša (Foto: EPA-EFE)
Greta Thunberg, aktivistica za zaštitu okoliša (Foto: EPA-EFE)
Aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg je izjavila da je vrijeme za rušenje, kako je istakla, zapadnjačkog nasilnog i rasističkog kapitalizma.
Poziv je uputila krajem prošle sedmice u Londonu, i to na predstavljanju svog priručnika o klimatskim promjenama nazvan "Klimatska knjiga (The Climate Book)". Među onima je koji smatraju da se svijet neće vratiti u "normalu" te da je rješenje za globalno zagrijavanje u "transformaciji cijelog sistema".

"Kapitalizam je definisan kolonijalizmom, imperijalizmom, ugnjetavanjem i genocidom tzv. globalnog Sjevera da bi akumulirao bogatstvo kojim se još uvijek oblikuje naš trenutni svjetski poredak. Ako je ekonomski rast naš jedini prioritet, onda bi ono što sada doživljavamo trebalo biti upravo ono što bismo trebali očekivati", poručila je.

Za Thunberg eksploatacija fosilnih goriva predstavlja rasizam. Kritičarima je odgovorila da ne zagovara povratak na, kako je naglasila, socijalizam, liberalizam, komunizam, konzervativizam, centrizam ili nešto drugo. Ocijenila je da su svi spomenuti propali. Nije kazala šta vidi kao rješenje, tj. čime bi zamijenila kapitalizam, piše britanski list Telegraph.

Ranije je potvrdila da neće prisustvovati ovogodišnjem samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama Cop27 koji počinje 6. novembra u Egiptu. Istakla je da samit predstavlja ekomanipulaciju (greenwashing) egipatske vlasti te obeshrabrivanje aktivista da govore o kršenju ljudskih prava.