Klimatska aktivistkinja
66

Greta Thunberg oslobođena pred sudom u Londonu

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Klimatska aktivistkinja Greta Thunberg oslobođena je optužbe za remećenje javnog reda zbog protesta ispred mjesta održavanja konferencije o nafti i gasu prošle godine, odlučio je sud u Londonu.

Thunberg, koja je postala istaknuti borac širom svijeta nakon organizovanja sedmičnih protesta ispred švedskog parlamenta 2018. godine, oslobođena je pred Vestminsterskim sudom za prekršaje.

Protestna akcija bila je dio iz serije demonstracija usmjerenih na kompanije koje se bave fosilnim gorivima i banke koje su prisustvovale konferenciji o energetici u Londonu.

Godišnjem sastanku energetskih kompanija prisustvovali su rukovodioci najvećih firmi za fosilna goriva, kao i političari.

Thunberg je privedena u oktobru dok je protestovala sa stotinama drugih demonstranata ispred londonskog hotela "Intercontinental".

Ona i još četiri osobe, starosti između 19 i 59 godina, optuženi su da nisu ispoštovali naređenje policije da premjeste svoj protest na određeno mjesto u blizini konferencije.

Međutim, Sudija John Lo je presudio da je uslov postavljen za protest bio nezakonit jer je policija mogla da uvede manja ograničenja i zato što uslovi nisu bili jasni.